Wat een beetje volharding al niet voor je kan doenHet is 04:45, het is pikkedonker. Ik doe zachtjes de keukendeur open. Met de deur op een kiertje, mijn voet uitgestrekt tegen de opening, wacht ik op het onvermijdelijke. Voorzichtig kijk ik door de spleet naar buiten. Niks te zien. Mooi, de deur kan iets verder open. Nog steeds niets. Geen geluid of beweging. Ik trek de deur nog wat verder open zodat de kier een centimeter of 10 wordt. En dan, met een niet aflatende volharding slaat ‘ie toe…

Met eens slinkse beweging van zijn lijfje glipt de zwarte kater van de buren naar binnen om zich te laven aan het kattenvoer van onze eigen katten. “Damn! Is ‘ie weer binnen!”, denk ik, met een bizar mix van irritatie en bewondering voor zijn volharding. “Hij flikt het toch iedere keer weer!”. Hoe zou het mij, of mijn coachees wat dat betreft, vergaan als wij diezelfde volharding aan de dag zouden leggen?!

De sleutel tot succes is volhouden

Volharding is één van de pijlers van leiderschap. Het venijnig vasthouden aan wat je wilt bereiken zonder je vast te pinnen op de manier waarop je dat aanpakt. Als het niet linksom gaat, dan moet het maar rechtsom. Of, zoals dat in goed plat Amsterdams ook wel gaat; “Als het niet goat zoals het mot, dat mot het maar zoals het goat'”.

Hoe vervelend ik die buurkat ook af en toe vind, ik heb een tomeloze bewondering voor zijn vasthoudendheid en volharding. Want, linksom of rechtsom krijgt hij het bij tijd en wijle toch voor elkaar om naar binnen te sneaken en mooi even wat te stelen van de bordjes van onze poezen.

Zoals je misschien weet sta ik meestal vroeg op. Ik vind het heerlijk om vroeg aan de slag te gaan. Als de wereld nog slaapt ben ik al druk bezig met van alles en nog wat. Mijn website bijwerken, een blog schrijven of een dienst uitwerken. En dan, als de wereld stukje bij beetje wakker wordt, ben ik al verder gevorderd dan wat ik de rest van de dag nog kan evenaren. Lees anders dit artikel ook eens!

Vroeg opstaan is een test

Buiten dat ik vroeg opstaan gewoon fijn vind, merk ik ook dat langer blijven liggen en, erger nog, slapen, me hoofd – en nekpijn geeft. Het is voor mij ook de eerste test van de dag. Sta ik op als de wekker om 04:30 gaat, of als ik eerder wakker wordt wat meestal het geval is, dan weet ik dat het een geweldige dag wordt. Blijf ik liggen, ‘ja echt, niks menselijks is mij vreemd’ 😉 , dan weet ik dat de dag niet veel gaat brengen voor wat betreft starten en afmaken van wat ik me voorneem. In die zin is vroeg opstaan dus een test, de eerste en meest veelzeggende test.

Wist je trouwens dat veel invloedrijke mensen vroeg opstaan, of op stonden? Napoleon, Churchill en Caesar maar ook meer hedendaagse bekenden zoals Richard Branson, dé entrepreneur van de 20e eeuw wat mij betreft, waren of zijn van die vroege vogels. En niet voor niets. Ook bij de Navy Seals is een vroege start een zelf opgelegde verplichting. Het onderscheid de doorzetters van de opgevers.

Volharding is geen kwestie van DNA

Kijken we naar de pijlers van leiderschap, de basis van doorzettingsvermogen en succes, dan staat vroeg opstaan in de top 3. Vlak onder duidelijkheid en prioritering. Het is de gedragscode die hoort bij leiderschap, duidelijkheid en je doelen bereiken. Jezelf preppen voor de dag, met de intentie om die dag de beste ever te maken.

Daar komt nog eens bij dat vroeg opstaan je een bizar groot voordeel geeft. Een voordeel dat veel mensen niet zien, zelfs als het hem recht in hun gezicht aanstaart. Als je vroeg opstaat, laten we zeggen iedere dag om 05:00 in plaats van bijvoorbeeld 07:00, dan win je veel tijd. Tijd om die dingen te doen waar je anders niet aan toekomt, of juist om later op de dag tijd over te hebben om met je partner, kinderen of vrienden iets te doen.

De winst van vroeg opstaan

Tel uit je winst, en tel even mee als je wilt. Als je uitgaat van bovenstaande tijden dan creëer je iedere dag voor jezelf zo’n 2 uur extra. Uitgaande van dat je dat zo’n 40 van de 52 weken voor elkaar krijgt, kom je in totaal op (7x2x40) 560 extra uren ten opzichte van anderen. Dat zijn maar liefst 70 dagen (560 gedeeld door 8, van 8 werkuur per dag) extra per jaar. Gek hè, dat early risers zoveel gedaan krijgen. 😉

Daarmee valt vroeg opstaan in de categorie oplossingen. Oplossing bijvoorbeeld voor uitstellen (angst voor reacties), geen tijd hebben (niet prioriteren en angst) en avondmens zijn (slecht slapen en angst dat je iets mist).

Vroeg opstaan is gelijk ook een test. Door jezelf iedere ochtend te testen op je doorzettingsvermogen kun je na enige training (de manier om je gedragspatronen te veranderen) iedere ochtend de gevreesde ‘kikker’ opeten, zodat je de rest van de dag vrijstaat om te doen waar je blij van wordt.

Vroeg opstaan is de metafoor voor volharding

Net zoals je een bepaalde vasthoudend nodig hebt om iedere dag vroeg op te staan, heb je vasthoudendheid en volharding nodig bij alles wat je onderneemt. Of je nou je bedrijf beter wilt laten werken, meer omzet wilt draaien, je relatie wilt verbeteren met je leidinggevende, je collega’s, je partner of je kinderen of dat je iets wilt leren, zolang je volhardt in wat je wilt bereiken, zul je slagen.

Wil je trouwens meer weten over hoe je de controle op je leven terug pakt of houdt? Hoe je burnout en stress de deur wijst en je bedrijf, baan of relatie verbetert? Meld je dan rechtsboven gratis aan voor mijn white paper of, als je al abonnee bent, meld je dan aan voor één van mijn gratis 20 minuten durende gesprekken met mij persoonlijk via deze link.

Op morgenochtend 😉

Michael

PS: Heb jij ervaring met vroeg opstaan? Of ben je juist een avondmens? Vond je dit artikel inspirerend of juist totale waanzin, laat het me dan snel weten door hieronder je reactie te geven. Denk je dat iemand die je kent baat heeft bij dit artikel, deel het dan gerust op sociale media.