Ontdek waarom uitstelgedrag zo extreem waardevol isLangzaam trek ik de plastic zak stukje hij beetje naar boven. En terwijl ik heen en weer wieg met die zak, probeer ik te voorkomen dat de veel te volle zak door mijn getrek uit elkaar scheurt en de inhoud als een lawine de keuken in dendert. Ik heb natuurlijk weer eens veel te lang gewacht met de vuilniszak vervangen. Daardoor is een simpel klusje een regelrechte uitdaging ‘from hell’ geworden. Een paar halflege blokjes kattenvoer kieperen over de rand van de zak. Ik laat één hand los om de blikjes mid-air te vangen waardoor de zak nu echt scheurt en de halve inhoud over de keukenvloer schuift. Met mijn handen vol katte-drab en een keuken die wel een schrobbeurt kan gebruik, vervloek ik mijn uitstelgedrag.Iedereen kent uitstelgedrag

We vinden allemaal wel iets moeilijk. Wat we moeilijk vinden, wat we vervelend vinden of waar we ons aan irriteren aan anderen komt uit ons diepte wezen. Zo worstel ik regelmatig met de dualiteit tussen iets moeten (blèèh) en doen wat ik leuk vind (gaaf!). Dan vertoon ik allerlei uitstelgedrag waarvan ik weet dat het me later in de problemen brengt. Net zoals net de volle vuilniszak, hoewel dat natuurlijk niet echt een heel groot probleem is. Zo hebben we allemaal wel een dingetje dat we lastig vinden.

Voor de één is dat grenzen aangeven, voor de ander profileren en boven de massa uitsteken. Voor weer een ander is het vragen om hulp een no go zone. Sommige mensen twijfelen aan zichzelf of hun kunde en weer anderen zijn onzeker en zoeken veiligheid. En hoewel we diep van binnen weten, rationeel weten dat het onzin is en tegen ons werkt, is het oh zo lastig om eraan te ontsnappen. Zodra we iets eng vinden, gaan we uitstellen.

Uitstelgedrag is waardevol

In je bedrijf of relatie, met je partner, kinderen, collega’s of ouders loop je vaak tegen dezelfde dingen aan. En dat is ook met uitstelgedrag want iedereen kent het. Dat diep gewortelde gevoel en gedachten die zeggen dat het beter is om te wachten. En weet je, soms is dat helemaal zo gek nog niet eens. Want soms kan uitstelgedrag je ook behoeden voor al te ras genomen beslissingen en gevolgen daarvan.

Uitstelgedrag is linksom of rechtsom een waardevol gegeven. Het is een signaal van je lichaam, doorgegeven via je hersenen die daarmee bepaalde gedachten vormen. Gedachten die je bewust of onbewust toestemming geven om iets niet te doen. Uitstelgedrag is waardevol omdat het je kan behoeden en tegelijkertijd heel veel kan vertellen over jouzelf of degene die uitstelgedrag vertoont.

Ook al is uitstelgedrag waardevol, we weten natuurlijk best dat we alleen uitstellen als we ergens tegenaan hikken. Als we iets eng vinden, ‘gewoon’ ergens geen zin in hebben of opzien tegen een bepaalde hoeveelheid werk. Soms kan de noodzaak om door je uitstelleritus heen te breken zwaarder wegen dan je wens om het maar even te laten. Zo ben ik nu druk met onder andere de AVG privacy wetgeving. Niet het meest aantrekkelijke deel van ondernemen wat mij betreft maar wel noodzakelijk. Dus aan de slag, al gaat het een stuk moeizamer dan dit blog schrijven, dat durf ik dan wel weer toe te geven.

Welke doorbraak stel je uit?

Door uitstelgedrag goed te onderzoeken kom je heel veel te weten over waarom mensen doen (of juist niet doen) wat ze doen. Door bijvoorbeeld jezelf de vraag te stellen wat je ermee wint om iets niet te doen? Kun je dan langer tv kijken? En wat maakt dat dan zo belangrijk voor je? Wat win je daar werkelijk mee? Waarom stel je uit om bijvoorbeeld die nieuwe videoclip op te nemen voor je bedrijf? Wat maakt dat je dat blog niet durft te schrijven?

Ik heb geleerd dat als je uitstelt je vaak vlak voor een doorbraak staat. Dat je op het punt staat je leven om te gooien. Want je leven omgooien is natuurlijk ook hartstikke eng! Zelfs bij zoiets banaals als de vuilniszak niet op tijd legen, zit daar een diepgewortelde angst achter. Misschien wil je die niet legen omdat je liever leuke dingen doet? Hoe gecommitteerd ben je dan aan wat je wilt in het leven, binnen je bedrijf of je relatie? Of, zoals in mijn persoonlijke geval, weegt vrijheid echt zo zwaar? Hm, ‘tegen de lamp loop momentje’ 😉

Je werkelijke zorg, je echte drijfveer

Maak je je misschien zorgen over wat mensen wel niet gaan zeggen over jouw video, je blog, je mening misschien zelfs? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat je bang bent om je uit te spreken en je te profileren. Stel je uit omdat je nog niet weet wat de uitkomst zal zijn, en erger nog, omdat je niet weet of de uitkomst wel succesvol zal zijn, dan kan het zomaar zijn dat je moeite hebt met niet succesvol zijn. Misschien twijfel je kennis, of je wel voldoende weet, of dat je misschien toch echt nog eerst wat moet gaan bijleren op moeten vragen aan een bevriende ondernemer of je coach of dit nou echt wel zo slim is om te doen. Allemaal redenen om uit te stellen waarmee meteen duidelijk wordt dat gedrag niks zegt over de reden, de werkelijke drijfveren van mensen.

Onderzoek eens goed bij jezelf, wat nou echt maakt dat je uitstelt. Welke echte diepgewortelde angst daar onder zit, welke verborgen agenda je gedachten en belemmerende overtuigingen er op na houden. En door jezelf , of iemand anders, zo eens aan de tand te voelen, doe je misschien wel de grootste ontdekking van je leven. Want als je weet wat je tegenhoudt, op een dieper niveau dan ‘geen zin in’, dan weet je ook dat de winst en ommekeer precies het tegenovergestelde is.

Ontdek jezelf

Je hoeft alleen maar te ontdekken wat je werkelijk tegenhoudt, en je bent een hele stap dichterbij het ontdekken van je onbewuste drijfveren! Gedachten en overtuigingen die net doen of ze je helpen maar niks anders doen dan je klein houden en vergiftigen. Uiteraard in liefde hè, ontdekken heeft niks te maken met afbranden of gedwongen veranderen.

Op je grote ontdekking!

Michael

Wil jij ook weten wat mensen drijft? Ben je benieuwd naar je eigen drijfveren? Wil je die van je medewerkers of familie weten zodat je hen beter kunt motiveren of bijstaan en ze geven wat ze het liefste willen? Geef je dan op als geïnteresseerde voor de leergang onbewuste drijfveren via deze link. Je zit uiteraard nergens aan vast, je geeft alleen aan dat je er te zijner tijd meer over wilt horen. Zelf je drijfveren ontdekken?Klik dan even op deze link en bekijk mijn Enneagrampro app, zowel voor Android als iOS.

Ik ben benieuwd wat je over jezelf of iemand anders ontdekt? Wil je het hieronder met ons delen, dat zou gaaf zijn!