Doelen stellenVeel zelfstandige ondernemers worstelen met het vergaren van voldoende inkomsten. Niet alleen in Nederland maar ook in de landen om ons heen. Vaak wordt dat geweten aan de situaties om hen heen. Aan de crisis of aan factoren die buiten hen liggen. Maar niets  is minder waar.

Supermarkten zetten momenteel méér om dan vóór de crisis. En je kent vast en zeker andere ondernemers die wél hun bedoelde omzet binnenhalen. Als het niet maken van omzet écht aan de crisis zou liggen dan zou dat niet mogelijk zijn. Kortom, er is wat anders aan de hand.

Er zijn drie factoren die van grote invloed zijn op je omzet en succes van je bedrijf. Deze drie factoren zijn allesbepalend, niet alleen voor je bedrijf maar ook voor alle andere zaken in je leven.

De eerste factor voor succes
De eerste factor is dat jijzelf verantwoordelijk bent voor wat er met jou en je leven gebeurt. Ontken je die eigen verantwoordelijkheid dan gebeurt er niks. Neem je die wel, dan verandert je hele leven in positieve zin!

De tweede factor voor succes
De tweede factor is het leren zien van zaken die je nog niet onder de knie hebt en dat erkennen. Iedereen kan alles leren en ook de mensen die nu wel vloeiend Engels of Chinees spreken, hebben dat ooit moeten leren. En dat begon met het inzicht dat ze iets niet konden en moesten bijleren.

De derde factor voor succes
De derde factor is het stellen van doelen. Zonder doelen stellen is je onderneming gedoemd om te falen. Als je geen doelen stelt weet je niet wat je moet doen, wanneer je dat moet doen en wat daar allemaal bij komt kijken. Want als je besluit dat je je omzet met €10.000, 20.000 of zelfs €50.000 omhoog wilt hebben dan heb je daar natuurlijk van alles voor te doen.

Ik wil je graag wat meer inzicht geven in het stellen van doelen want bij veel ondernemers ontbreekt het daar simpelweg aan. Je kent het wel, je bent bezig met de administratie, met je website en met al die kleine afleidinkjes die ervoor zorgen dat je heel druk bent maar niet werkt aan je bedrijf!

De effectieve methode voor het stellen van doelen is de zogenaamde ’30 seconden 3 doelen’ methode. Met deze simpele maar bijzonder effectieve methode stel je heel accuraat en supersnel vast wat jouw doelen zijn. Het is belangrijk dat je onderstaande alinea doet, nú, meteen en zonder aarzeling!

’30 seconden 3 doelen’ methode. Schrijf in 30 seconden de meest belangrijke doelen in jouw leven op dit moment op. Doet het nú. Snel, zonder te aarzelen!

Hoogstwaarschijnlijk heb je nu een heel goed beeld van wat echt belangrijk voor je is. En heel waarschijnlijk heeft je bedrijf daar alles mee te maken. Je doelen hebben, met een aan zekerheid grenzende aanname van mijn kant, te maken met omzet, gezondheid en familie. Logisch want daar draait het allemaal om.

Concretiseer nu deze doelen uit voor jezelf door ze helder te maken, specifiek, gedetailleerd en vooral meetbaar. Stel dat één van je doelen was een betere gezondheid, wat houdt dat dan precies in? Is dat gewicht of conditie? En hoe meet je dat dan? Hoe weet je dat je dat doel bereikt hebt? Ben je dan van 80Kg naar 75Kg gegaan of kun je 5 kilometer rennen?

Stel deadlines bij je doelen. Zonder deadlines is doelen stellen niets anders dan een leuke vingeroefening. Bepaal op een realistische manier wanneer het nodig is dat een bepaalde taak afgerond is. Zet het achter de taak of actie. Onrealistische doelen bestaan niet, alleen onrealistische deadlines.

Schrijf je doelen op in tegenwoordige tijd en op een positieve manier. Dus liever geen ontkenningen, daar kan je brein niet zo goed mee omgaan. 🙂  Dus liever ‘Ik rijd een Ferrari op 31-12-2014’ dan ‘Ik rijd niet langer in een Fiat Panda op 31-12-2014’. Maak het concreet en visueel, zie het voor je!

Hoe concreter je je doelen hebt ópgeschreven (in je hoofd werken ze niet) des te sneller zul je ze gaan halen! Schrijf ze dus op met de hand, liefst in een speciaal mooi aantekeningen boek. Met een harde en mooie kaft, dat boek wordt jouw schatkamer met jouw schatten in de vorm van doelen, acties en ideeën.

Pak elke dag je speciale schatten- of doelenboek, ga ervoor zitten en plan je dag. Bepaal wat belangrijk is en welke actie je hebt te doen die dag. Werk aan je bedrijf, het werken aan je administratie, de afleidertjes en bijtaken besteed je zo snel mogelijk uit. Bijvoorbeeld aan een Virtual Assistant (VA). Doe alleen wat jíj echt moet doen en begin met de belangrijkste taak of waar je meest tegenop ziet!

Op jouw succes,

Michael

PS: Eén van de dingen die een succescol ondernemer doet is een dashboard bijhouden. Als je geabonneerd bent op mijn artikelen dan heb je ondertussen ook het gratis eBook ‘het Geweldig Onmisbare Ondernemers Dashboard’ ontvangen. Daarin staat precies verteld wat je moet meten en hoe je dat doet. Wil je meteen aan de slag bestel dan hier het kant en klare GOOD dashboard zodat je binnen 10 minuten weten hoe je onderneming ervoor staat!

 

PPS: Binnenkort verschijnt het ‘Effectief doelen stellen voor meer omzet’ pakket. Daarmee zet je heel concreet en simpel je doelen om in een planning voor het jaar, de maanden, weken en zelfs per dag. Zodra het uitkomt hoor je dat van me.

 

(c) 2014 Michael Schulze, verdienwatjewaardbent.nl, alle rechten voorbehouden.

Je mag dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of website onder vermelding van de onderstaande tekst (inclusief werkende link):
”Door Michael Schulze, www.verdienwatjewaardbent.nl. Gratis eBook “het Geweldig Onmisbare Ondernemers Dashboard” via www.verdienwatjewaardbent.nl”

Wil je hieronder je reactie op dit artikel geven? Wat je ervan geleerd hebt, wel of niet mee eens bent of vragen over hebt? Voel je dan vooral vrij om dat te doen, heel graag, ik nodig je van harte uit!

 

Meld je ook aan voor mijn gratis tips die je 2 wekelijks ontvangt via mijn nieuwsbrief.

Vele honderden ondernemers gingen je voor. Zij plukken iedere 2 weken de vruchten van hun aanmelding in de vorm van praktische tips, blogs over mindset en af en toe een hele interessante aanbieding voor jouw als ondernemer.

{a308ar7813}

Haal het beste uit jezelf

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief met gratis tips en ontvang als bonus mijn nieuwste ebook