Vliegtickets; check! Hotels; check! Paspoorten; check! Plastic money; check! Kleding; check! Ruim 3 weken voor we weg gaan heb ik alles al in de spreekwoordelijke kannen en kruiken en begin ik aan de check-dubbelcheck routine. Tot ergernis van mijn lieve Heleen die ik daarmee soms tot waanzin drijf. ‘Jeetje Mike, je hebt dat toch al gecheckt, waarom doe je dat nou?’.

Het zal je vast niet ontgaan zijn, maar binnenkort vertrek ik 2 weken naar Japan. En waar de één alles tot in de puntjes wil regelen, gaat de ander op de bonnefooi. Waar de één werkelijk van alles meezeult, neemt de ander alleen het hoognodige mee. Ondanks dat ik veel vooraf check, neem ik het liefst zo min mogelijk mee. 

Stresskip of coole Kikker

Je herkent dat wel, van die vakantie-stresskippen of veel te coole globetrotters die voor een halve wereldreis hun hand niet omdraaien. Ik geef het eerlijk toe, ik zit toch iets meer aan de stresskip kant dan aan de coole kikker kant. Dat verschil speelt bij ons ook, alhoewel mijn vrouw de echte kennis-mevrouw is, ben ik ondanks mijn normaliter ‘we zien wel’ houding, toch veel meer bezig met voorbereiden en checken. Pas daarna kan ik ‘wel gaan zien’ wat er gebeurt.

Waar komt dat nou vandaan hé, waarom doe je wat je doet? Waarom is dat sterker dan jezelf? Waarom is het zo vreselijk moeilijk om aan je gedrag te ontsnappen?

Ontsnappen aan je eigen gedrag is net zoiets als ontkennen dat je bepaalde gedachten of gevoelens hebt. Behoorlijk onmogelijk, die heb je nou eenmaal. Zonder onderzoek over naar wie je werkelijk bent, wat écht belangrijk voor je is en hoe het komt dat je zulke gedachten hebt, is ontsnappen daaraan behoorlijk onmogelijk.

Krijg je door waarom je bepaalde gedachten hebt, dan wordt het ook duidelijk waar bepaald gedrag vandaan komt. Je gedachten sturen op een onbewust niveau zo’n beetje al je handelingen en gedrag aan. Door te begrijpen waar je gedachten vandaan komen, hoe ze zich in de loop van je leven gevormd hebben, wordt het ook helder waarom je bepaald gedrag hebt.

Gedachten en overtuigingen zijn enorm sterk

Gedachten en overtuigingen zijn enorm sterk. Ze bepalen hoe je tegen jezelf en tegen de wereld aankijkt. Ze bepalen of je last hebt van een ‘money mindset’ waardoor je in je bedrijf geen hoge(re) prijzen durft te vragen. Ze bepalen bijvoorbeeld ook of hè wel of juist niet gemakkelijk voor de camera gaat staan. En dus bijvoorbeeld hoe makkelijk het voor jou is om een promotievideo of webinar op te zetten en te promoten.

Zo werk ik af en toe met mensen die probleemloos voor de camera gaan staan en zonder enig voorbehoud hun video’s op social media delen. En diezelfde mensen vinden het vervolgens enorm moeilijk om bijvoorbeeld ‘nee’ te zeggen en hun grenzen aan te geven. Of ze vinden het lastig om te focussen op hun doelen, laat staan op hun doelgroep of planning.

Uit ervaring met klanten in combinatie met mijn kennis van de onbewuste drijfveren kom ik tot 9 knelpunten die mensen tegenhouden om te excelleren in hun bedrijf, relatie of werk. Het bizarre daarbij is dat er geen man-vrouw- of cultuurverschillen spelen. Dat zou je misschien wel verwachten maar cultuur- en sexe-verschillen uiten zich veel meer in gedrag dan in overtuigingen.

9 knelpunten op rij

Het bekendste knelpunt dat iedereen wel herkend is denk ik perfectionisme. En wie kent het niet dat je op sommige momenten liever even klein en onzichtbaar bent? Of wat dacht je van dat je je op het ene moment ‘on top of the world’ voelt en het andere denkt dat ‘niks kunt’ of dat je onvoldoende weet. Ook leuk zijn die momenten waarvan je achteraf denkt ‘me and my big mouth’ als je weer eens iets te krachtig van wal hebt gestoken.

Laat ik die knelpunten gewoon eens op een rijtje zetten;

  • Perfectionisme, de lat ligt (te) hoog
  • Ik heb geen hulp nodig, nooit
  • Je moet altijd keihard werken
  • Iedereen kan het, behalve ik
  • Het idee hebben dat nooit genoeg kennis hebt
  • Twijfelen, voortdurend zoeken naar zekerheid
  • Niks moeten, zeker niet als het niet leuk is
  • Altijd sterk zijn ook al huil je van binnen
  • Vooral niet op de voorgrond treden

De meeste mensen herkennen zich trouwens wel in meer dan 1 zo’n knelpunt, hoor. Zo kan ik mezelf ook vreselijk kwijtraken in details en pietluttigheid als ik mijn focus verlies en mijn perfectionisme de vrije hand geef. Het werkt dan erg goed om door te hebben dat het gebeurt door dat gedrag te herkennen. “Ok, dat gaan we dus even niet doen, hè!”, zeg ik dan tegen mezelf.

Context beïnvloedt gedrag maar niet je drijfveren

Ook context kan een krachtige drijfveer zijn die gedrag beïnvloed. Context, dus de omgeving of de situatie waarin je verkeerd, is veel minder van invloed op je drijfveren. Echte mannetjesputters kunnen in een bepaalde situatie opeens heel erg meegaand of gedwee zijn. Zo heb ik zelf geen enkele moeite om te spreken voor een groep, maar vind ik het spannend om als onderdeel van die groep mijn stem te laten horen.

Bizar hè, denk daar maar eens aan als je bij mij een event of training volgt. Ook daar laat ik meestal niets aan het toeval over. Check, en dubbel check! Ik ben heel benieuwd welke gekke, vreemde, bizarre of leuke gedragsdingetjes jij bij jezelf ziet. Schrijf ze gerust hieronder als reactie op dit artikel, zoals je las, is ludiek gedrag mij niet vreemd. 😉

Warme groet,

Michael

PS: Wil je meer leren over de onwaarschijnlijk fascinerende wereld van de drijfveren? Wil je echt het verschil tussen gedrag en drijfveren kunnen onderscheiden? En wil je gemakkelijker en met minder moeite kunnen communiceren, overtuigen of verkopen? Meld je dan via deze link vrijblijvend aan voor de interesse groep ‘leergang onbewuste drijfveren. Je krijgt dan als eerste nieuws over de nieuwe leergang die in 2018 start.

PS2: afgelopen werk verscheen trouwens de nieuwe versie van de Enneagrampro app voor iPhone, iPad en Android. In deze nieuwe versie kun je naast jezelf nu ook een ander typeren; oftewel, zijn of haar drijfveren in kaart brengen. Klik hier voor meer info over de enneagrampro app of update je versie op je smartphone.