“Wat een sukkels! Arresteer je iemand op verdenking van een misdaad, laten ze ‘m vrij in afwachting van de rechtszaak. En dan verbaast zijn dat de vogel gevlogen is! Really?!”. Soms neemt mijn frustratie een loopje met me. Ik zie dan dingen die in mijn ogen niet deugen. 

Misschien herken je dit? Mopperen over van alles en nog wat maar ook al snel overschakelen naar de ‘waan van de dag’ in een soort van ‘oh well-modus’, “Wil ik me daar echt nog langer druk om maken?”. Herken je dat? Goede kans dat je dan net als ik een matcher bent. Iemand die, ook al zie je goed wat er mis is of kan gaan, vrijwel direct kijkt naar de leuke kanten van het leven. Ik bedoel, het leven is kort, waarom zou je niet genieten en lol hebben, toch?

Positivo’s rule, meestal

Toch heeft dat hoog-positivo gehalte ook een nadeel. Zo kan ik bijvoorbeeld moeilijk focussen, zeker als ik dingen niet interessant, of belangrijker, leuk vind. Dan haak ik al snel af waardoor ik niet altijd in de noodzakelijke verdieping kom. Of, ook zo’n dingetje voor mij, afmaken waar ik aan begin. Dan begin ik ergens vol enthousiasme aan en binnen de kortste keren kijk ik alweer om naar iets anders. Herkenbaar? Voor een aantal mensen vast wel, voor anderen misschien juist onvoorstelbaar.

Er zijn natuurlijk ook momenten dat focussen wel lukt. De sleutel voor mij is dat ik het dan interessant en uitdagend moet maken. Zolang het leuk, interessant en mentaal uitdagend is, kan ik de focus houden. Daarom werk ik het beste onder druk, werkt uitstellen soms(!) in mijn voordeel en doe ik dingen soms moeilijker dan nodig. Meestal zie ik dat op dat moment zelf niet hoor, maar achteraf denk ik wel eens; “huh?! Why?”.

9

Verschillende mensen gaan ook verschillend om met zaken die op hun pad komen. Dat is je vast wel eens opgevallen. Als je het terugbrengt naar de kern, zijn er grofweg 9 manieren om in het leven te staan. Hoe je in het leven staat, bepaalt in grote mate, zo niet volledig, hoe je relaties onderhoudt en je bedrijf draait. Zelfs als je een brood koopt, speelt mee hoe je in het leven staat. Ga je voor lekker brood, of juist gezond, weet je wat erin zit of haal je liever brood waar ze thuis blij mee zijn?

Misschien heb je wel eens gehoord van de uitdrukking ‘glas half vol’ of ‘glas half leeg’? Om het maar in die metaforen te houden zijn er 9 manieren om naar je leven, je relaties en alles wat je onderneemt te kijken. In die zin heeft dat wel wat weg van positief of negatief, maar er zijn ook tussenvormen.

Vol, leeg en iets ertussen in

Om je wat overzicht te geven hieronder 9 glas half vol-, glas half leeg-overtuigingen die je kunt hebben en herkennen. Ik plak er meteen een risico aan vast zodat in 1 oogopslag duidelijk is wat dat voor jou persoonlijk of je bedrijf kan betekenen.

1- het zou eigenlijk altijd helemaal vol moeten zijn

Als je deze overtuiging deelt, dan leg je de lat vaak hoog voor jezelf en irriteer je je aan gedrag van anderen en vaak ook aan dat van jouzelf. Mensen met deze overtuiging hebben hoge waarden, normen en principes en zijn echte onrecht bestrijders.

Overtuiging: het kan altijd beter

Risico: burn-out

2- als jouw glas leeg is, vul ik het voor je

Mensen die voortdurend kijken waar het anderen aan ontbreekt staan al snel in de startblokken als ze iets zien waar zij mee kunnen helpen. En dan niet zomaar iets hè, nee, het moet wel een beetje body hebben. Vervolgens sneeuwen ze zelf beetje bij beetje onder, hopend dat iemand hen ook eens komt helpen. Maar ja, wie gaat er nou iemand helpen die altijd anderen helpt?!

Overtuiging: je moet mensen helpen

Risico: niet aan jezelf denken

3- van het zuiverste kristal

Voor sommige mensen geldt dat ieder glas dat ze vastpakken, van het zuiverste kristal is. Een overtuiging die ervoor zorgt dat ze veel voor elkaar krijgen. Tegelijkertijd is het voor hen soms wat lastig om te beseffen dat sommige glazen ook gewoon van glas zijn en dat niet alles altijd maar zonneschijn is. Maar ach, als jij deze overtuiging deelt, en je komt erachter dat het toch iets minder is dan je je had voorgesteld, dan zorg je er toch gewoon voor dat het alsnog kristalglas wordt?

Overtuiging: alles kan als je er maar hard genoeg voor werkt

Risico: te hard werken

4- het glas is altijd leeg, zeker voor mij

Mensen met de stellige overtuiging dat hun glas altijd leeg is kijken met een schuin oog naar het gras bij de buren, dat altijd groener is. Ze zijn ervan overtuigd dat geluk niet voor hen is weggelegd of van korte duur.

Overtuiging: ik ben het (glas) niet waard

Risico: depressie en afstoten

5- of het glas vol of leeg is, ligt aan de volgende factoren

Of een half vol of half leeg glas is, dat ligt eraan. Bekijk je het vanuit de ene hoek, dan zou het half leeg kunnen zijn, maar een andere invalshoek biedt een half vol perspectief. Het ligt er ook maar aan wie naar dat glas lijkt, hoe groot het is en waar het van gemaakt is. Heb je alle feiten op een rijtje, pas dan kun je logischerwijs wat zeggen over half vol of half leeg. Voor deze groep glaskijkers is volledigheid en feitelijkheid belangrijker dan de half vol of half leeg vraag.

Overtuiging: pas als je de feiten weet kun je een mening hebben

Risico: afstandelijkheid

6- absoluut half leeg

Hoe je het ook went of keert, je kunt er niet omheen, het glas is half leeg. En als het nu nog niet half leeg is, wacht dan maar even want over een tijdje is het water verdampt en dan is het alsnog half leeg. Ik wil niet naar doen of negatief, ik waarschuw je alleen maar vast. Zo help ik jou om vergissingen of foute inschattingen te voorkomen.

Overtuiging: als ik mensen help, helpen zij mij

Risico: zeurpieterij

7- half vol natuurlijk

Kijk, je kunt natuurlijk wel overal negatief over zijn maar wat heb je daar aan? Geniet van het leven, have fun en ontdek. En weet je, als het glas dan toch half leeg is, die ene keer dat dat nou net zo is, dan vul je het toch gewoon bij?! Waarom zou je doorgaan met er half leeg glas terwijl je het ook kunt vullen?

Overtuiging: het leven moet mooi zijn

Risico: geen probleem onderkennen

8- vul het gewoon bij en stop met janken

Wat een stomme vraag, zeg. Als het glas half leeg is dan vul je het toch gewoon bij. Kun je daarna meteen mooi ophouden met dat gejank over half leeg. Hup, schouders eronder en gaan!

Overtuiging: erop en eroverheen, daadkracht is key

Risico: mensen zijn bang voor je

9- als jij wilt dat het half vol is, ook goed

Maar als je liever wilt dat het geld leeg is, heb ik daar ook vrede mee, hoor. Het maakt mij niet zoveel uit, eerlijk gezegd. Als jij tevreden bent en we houden een goede sfeer, dan is dat goed genoeg voor mij.

Overtuiging: wat is er nou belangrijk genoeg om je druk over te maken?

Risico: totale zelf-wegcijfering

Gedrag, gedachten en overtuigingen

Die 9 manieren kun je ook zien als 9 overtuigingen. 9 rotsvaste overtuigingen dat hoe je het doet, je gedrag, en hoe je denkt, absoluut kloppend zijn. Natuurlijk zie je wel dat anderen die overtuiging niet delen en zich anders gedragen, maar (in jouw overtuiging), da’s hun probleem. Maar dat is natuurlijk niet zo. En dat is wel duidelijk aan de hoeveelheid mensen die linksom of rechtsom last hebben van het gedrag van anderen, bijvoorbeeld op het werk of thuis, in hun relatie of tegen hun eigen grenzen en gedachten aan lopen.

Het probleem is dat je natuurlijk wel voortdurend met die anderen te maken hebt. Je wordt geconfronteerd met hun (afwijkende) gedrag en hun visie. Waar jij wilt doorzetten, willen zij stoppen. Waar jij denkt, praten zij over voelen. En waar jij ervan uitgaat dat iedereen die een beetje logisch nadenkt, bij zijn of haar gevoel te rade gaat of dicht bij zichzelf blijft, wel op hetzelfde spoor zit als jij, blijkt dat telkens niet het geval te zijn.

Oplossing door bewustwording

Al met al vreselijk frustrerend natuurlijk maar gelukkig is er een oplossing. Ken de drijfveren. Weet hoe iemand tegen een glas met water aankijkt, dan weet je ook wat je moet zeggen om weer aan te sluiten en hen in de meewerkstand te krijgen. Dan weet je wat je moet doen om de relatie te helen en samen verder te komen. Kennis van de onbewuste drijfveren is dus heel erg interessant voor je relatie, voor de omgang en interactie met je baas of werknemers en om gemakkelijker zonder trukerij te kunnen overtuigen. Kortom, om eenvoudiger, prettiger en gemakkelijker door het leven te gaan, met meer succes, aansluiting en zonder risico’s van burn-out en stress.

Ik hef het glas op jou,

Michael

Wil je meer weten over je drijfveren, en over hoe we onszelf een blauwdruk aanmeten die overal een passend antwoord op lijkt te geven, dan nodig ik je uit om je interesse hierin via deze link alvast aan te geven. Dan blijf je gelijk heel gemakkelijk op de hoogte van bijvoorbeeld mijn gratis webinars over drijfveren en de leergang onbewuste drijfveren die ik dit jaar start.