overwin je angsten; leef je droom en je ideale bedrijfAngsten, de allergrootste reden dat we onze dromen en idealen niet bereiken. Angst zorgt ervoor dat we de stappen, nodig zijn om een ideaal leven gebaseerd op een winstgevend bedrijf te leven, niet zetten.

Op kerstavond 24-12-2016 stierf Rick Parfitt. Hij werd 68 jaar. Zijn naam zegt je misschien niets, maar ik weet zeker dat de volgende songtitels herinneringen bij je oproepen; Whatever You Want, Again and Again, en Roll Over Lay Down kwamen allemaal uit zijn vingers, hoofd en hart.

Wist je dat Rick Parfitt, de stoïcijnse Status Quo gitarist met z’n bekende ‘ehhe hehe tada tada’ rifs, voor ieder optreden doodsbenauwd was? Volledig in de zenuwen om voor duizenden mensen op te treden. Hij liet eerder al weten zich zorgen te maken voor het geven van optredens en een terugkeer in Status Quo niet te overleven. “Ik weet hoe nerveus ik altijd ben. Je hart begint te pompen op het moment dat je op moet gaan voor duizenden mensen.”

Er zijn vele angsten in het leven. En ik ben er met vele bekend kan ik je vertellen, niets menselijks is mij vreemd wat dat betreft. Al die angsten kun je denk ik samenvatten in 9 primaire angsten; het niet goed te doen, niet meer nodig te zijn, imagoverlies, afwijzing en onvoldoende kennis, alleen zijn, keuzes maken, onveiligheid en conflicten.

Deze 9 angsten kun je dan weer groeperen in 3 hoofdangsten;

  • angst voor afwijzing
  • angst niet goed genoeg te zijn
  • angst voor onzekerheid

Deze angsten uiten zich dan weer in allerlei gedrag. Gedrag dat je direct bij anderen ziet maar waar je voor jezelf meestal een behoorlijk grote blinde vlek hebt. Dan heb ik het bijvoorbeeld over twijfelen, steeds maar weer nieuwe kennis vergaren, jezelf klein en onzichtbaar houden, feedback niet toelaten of de lat te hoog leggen. En dat leidt dan weer tot uitstellen, het vermijden van keuzes en struisvogelgedrag.

Bij die angsten komen vaak onbeheersbare emoties op die je behoorlijk in de weg kunnen zitten. Emoties zoals jaloezie, boosheid of verdriet. Soms zelfs regelrechte afgunst of agressie. Ja, we zijn een interessant stel zo met z’n allen. Vraag me af wat Freud ervan gezegd zou hebben? Oh wacht, dat heeft ‘ie! 😉

“Mensen proberen in hun leven verdriet en pijn te voorkomen in plaats van vreugde te bereiken. – Sigmund Freud, psychiater, 1856-1939

Angst voor het onbekende, het onveilige en afwijzing maakt dat we onze dromen niet leven en waarmaken. Dat we doorgaan op paden waar we liever vanaf zouden willen gaan. Dat we achteraf denken ‘Had ik maar…’. En die onzekerheid? Die blijft. Die twijfel en de angst voor het onveilige? Die blijft. En afwijzing… nou, je kent de 33% regel, hè; 33% verguist je, 33% laat je koud en 33% houdt van je, wat je ook doet.

Dus volg je droom. Doe wat je het liefste doet en laat je niet weerhouden door dingen die misschien helemaal nooit gebeuren; want een mens lijdt het meest, door het lijden dat hij vreest. Dus doe die mailing de deur uit! Zet je profiel online of start dat bedrijf waar je al jaren over nadenkt. Stop met plannen en ga aan de slag. Doe wat je hart je ingeeft, op de momenten dat je hart dat ingeeft, en je dromen komen uit; daar zorgt het universum voor, organisch ondernemen noem ik dat.

Trust me, of beter nog, vertrouw op je dromen!

“Whatever you want!” Rick Parfitt liet zich niet door zijn angst tegenhouden om zijn droom te leven, om te doen wat hij het liefste deed, gitaarspelen in een rockband. En door zijn angsten te overwinnen heeft hij iets onvergetelijks voor ons allemaal achtergelaten.

Hoe is dat voor jou, leef jij je droom? Heb je een ideaal bedrijf en die je wat je het liefste wilt doen? Of laat je je dromen overschaduwen door je angsten?

Michael

Welke angst of gedrag speelt jou parten? Deel het met mij of laat een reactie achter, want soms is het simpelweg delen of uitspreken al voldoende om de weg naar je dromen in te slaan.  Of misschien leef jij je droom wel? Laat ons dan zeker weten hoe jij dat gedaan hebt!

 

Wil jij meer impact, meer waarde leveren en meer omzet?

Meld je dan aan voor mijn gratis tips die je 2 wekelijks ontvangt via mijn nieuwsbrief.

Vele honderden ondernemers gingen je voor. Zij plukken iedere 2 weken de vruchten van hun aanmelding in de vorm van praktische tips, blogs over mindset en af en toe een hele interessante aanbieding voor jouw als ondernemer.

 

{a308ar7813}