Als je een bedrijf hebt maar niet goed weet wat je wilt...Daar stond ik dan, alle stoere macho-bravoure van de afgelopen jaren weggeëbd. Stilletjes stond ik in de mannen-wc, zacht biggelden mijn tranen over mijn gezicht. Me verbijtend, en hopend dat niemand me kon horen, legde ik zachtjes mijn hoofd in mijn nek en strekte en rekte mijn nekspieren waar de spanning van de afgelopen weken en maanden zich hardnekkig in had vastgezet. Ik was 5 minuten daarvoor uit de grote zaal weggeslopen waar ik een nogal saaie presentatie over het ondernemerschap volgde.

Als een kind dat afscheid neemt van z’n lieve huisdier nam ik afscheid van mijn bedrijf. Na jaren van vertroeteling, zorg en aandacht was eindelijk het doek gevallen. Na jaren van tobben, wikken en wegen had ik mijn besluit genomen. Ik stopte met mijn ene bedrijf en ging door met mijn nieuwe bedrijf. Ik stopte met mediation en ging door als businesscoach. Nu ik zo terug kijk denk ik dat ik eerder dat ik eigenlijk al een aantal jaar bezig was met die overstap in plaats van maanden of weken.

Afscheid nemen doet pijn

Misschien herken je dit wel en zit jij momenteel ook op zo’n punt?Zo’n punt waar je jezelf zo heerlijk mee kunt pijnigen door het maar uit te stellen en uit te stellen. Heel veel ondernemers, vooral zelfstandige zoals zzp’ers, komen vroeg op laat op dit punt. Het punt waarop hun oude bedrijf, hun kindje, niet langer meer levensvatbaar blijkt. Of misschien zijn zij zelf wel veranderd? Misschien zijn ze wel gegroeid en uitgestegen boven hun droom waar ze ooit mee begonnen?

Jarenlang heb ik geworsteld met deze keuze. Nooit wilde ik me beperken door een keuze te maken. Tot ik er op een gegeven moment achter kwam dat geen keuze maken eigenlijk 2 dingen betekent. Ten eerste maak je wel degelijk een keuze, maar is het een keuze om niet te kiezen. Zoals RUSH (Canadeze rockband) ooit schreef ‘… even if you decide not to choose, you still have made a choice’. Ten tweede betekent het dat als jij geen keuze maakt, die keuze voor jou gemaakt wordt. Andere mensen, omstandigheden en misschien zelf het lot, bepalen dan jouw pad.

Keuzestress en keuzestress

Keuzes maken is sowieso wel een dingetje voor mij. En ik weet dat het voor heel veel zelfstandige ondernemers een dingetje is. Het is ook heel logisch en begrijpelijk. Je begint met een droom. Je baartje kindje en verwacht dat de hele wereld jouw waardevolle bijdrage met twee handen aangrijpt. Dat dit dan niet gebeurt en dat mensen zelfs twijfelen aan jou, aan jouw droom en hoe je hen kunt helpen is onvoorstelbaar. Het is een regelrechte ramp om te jezelf zo tegen te komen. Geloof me, been there, done that! Het is niet gemakkelijk. 

Overigens is keuzes maken voor iedereen wel in meer of mindere mate een dingetje. Toch is het voor de één veel eenvoudiger dan voor de ander. Dat komt omdat je overtuigingen en gedachten je dingen influisteren die heel reëel klinken, maar uiteindelijk toch een flinke hoeveelheid onzin blijken te bevatten.

Het is eigenlijk wel wonderlijk dat keuzes maken voor de ene persoon veel gemakkelijker is dan voor de ander. Hoe komt het toch dat anderen ogenschijnlijk in een oogwenk een keuze maken terwijl ik dagen, weken zo niet maanden als een drol in een potje kan ronddraaien. Dat heb ik me jarenlang afgevraagd.

Gedrag en drijfveren

Ook heb ik me jarenlang verbaasd over vreemd gedrag van mensen om me heen. En ook mijn eigen gedrag was soms best wel reden voor een opgetrokken wenkbrauw. Zoals bijvoorbeeld mijn lieve vrouw, die veel meer op haar doel afgaat dan ik. Maar dan wel weer veel meer moeite heeft met ‘Nee’ zeggen.

Totdat ik kennis maakte met de werkelijke reden van gedrag, gedachten en overtuigingen; onbewuste drijfveren. “Huh!?”, zeg je nu misschien; “Onbewuste drijfveren, wat zijn dat nou weer?”. Nou kijk, iedereen heeft een set van overtuigingen, jij, ik, je klant en ga zo maar door. Die set van overtuigingen bepaalt in zeer grote mate hoe je naar de wereld kijkt, en naar jezelf.

Die set van overtuigingen is ook nog eens grotendeels onbewust. Ze zorgen voor zekerheid en onzekerheid, voor een hoog of juist laag zelfbeeld en neemt bijvoorbeeld ook zaken als perfectionisme, assertiviteit en aanwezigheid voor hun rekening.

Gedrag en overtuigingen zijn het resultaat van 1 basisovertuiging

Iedere set van overtuigingen is gebaseerd op 1 alles overheersende overtuiging. Deze basisovertuiging stuurt op subtiele, bijna onnavolgbare wijze nagenoeg als ons denken, ervaren en handelen aan. Zo is ieder gedrag, los van goed of fout, los van zinnig of onzin en andere waardeoordelen, een gevolg van de gedachten en overtuigingen die we hebben.

Kijken we bijvoorbeeld naar moeite hebben met keuzes maken, dan is dat rationeel vrij simpel uit te leggen. Kies je voor het ene, dan heb je het andere niet. Pure keuzestress dus. Dat verklaart echter niet waar die keuzestress werkelijk vandaan komt.

De waarom-vraag en de beloning

Wil je weten wat je werkelijk drijft, stel jezelf dan de grote waarom-vraag. En omdat waarom zo uitnodigt tot daarom stel ik voor dat je deze vraag liever als een ‘wat maakt -vraag’ stelt. Wat maakt dat jij het moeilijk vindt om te kiezen? Wat maakt dat jij het lastig vindt om jezelf te profileren? Wat maakt dat je het moeilijk vindt om grenzen aan te geven?

Of een andere variant; Wat win je ermee om bijvoorbeeld onzeker te zijn? Het is namelijk goed om te beseffen dat gedachten en overtuigingen die je niet echt helpen allang in de kiem gesmoord zouden zijn, áls ze geen beloning hadden gehad. Dus als je er met de waarom- of wat-maakt-vraag niet uitkomt, kijk dan eens naar de beloning die je krijgt als gevolg van je gedrag. Zo kan het niet aangeven van grenzen minder conflicten als beloning hebben.

De donkere kant van de beloning

Maar, aan de beloning zit ook een donkere kant. Een keerzijde van de medaille die je niet helpt en uiteindelijk vaak in grotere problemen brengt. Want het niet aangeven van grenzen kan er zomaar toe leiden dat je weliswaar geen conflictstress hebt, maar wel stress van mensen die voortdurend over jouw grenzen heen gaan. Maak je liever geen keuzes tussen A en B, zodat je beide hebt, besef dan dat je grote kans loopt dat je uiteindelijk geen van beide hebt.

Ook als we kijken naar onze manier van communiceren blijkt dat zo’n beetje ieder woord gevoed wordt door onze onbewuste drijfveren. ‘We zeggen wat we denken dat we zijn’, zeg ik wel eens. Heb je een hekel aan dwang dan zul je al snel iets zeggen als; “Ik moet niks.”. Heb je een hoge lat voor jezelf gelegd, dan praat je al snel over principes.

Stress is een bekend gegeven, iedereen kent het. En keuzestress is bijvoorbeeld iets dat jouw klanten, collega’s of partner kunnen ervaren als jij geen duidelijke keuze maakt. Bijvoorbeeld als je niet duidelijk bent in wie je helpt, waarom en met welke resultaten. Als jij niet duidelijk bent, dan creëer je dus onduidelijkheid.

Je drijfveren bepalen alles

Je drijfveren zorgen er dus niet alleen voor dat je kunt omgaan met de waan van alledag, ze bepalen ook hoe je omgaat met familie, conflicten en je bedrijf. Ze helpen je doorgaans best heel aardig, maar laten het vaak op cruciale moment afweten. Kies je niet, dan creër je keuzestress. Vindt je jezelf profileren moeilijk, dan creëer je jouw eigen onzichtbaarheid.

Op jouw eerlijke onbewuste drijfveren,

Michael

PS: Je onbewuste drijfveren helpen je voortdurend om te gaan met wat op je pad komt. Maar op cruciale momenten kunnen ze jouw pers groei en bedrijf ook behoorlijk on de weg zitten. Wil je weten wat jouw onbewuste drijfveren zijn of heb je gewoon interesse in deze bizar trefzekere materie, stuur me dan een mail via deze link als geïnteresseerde. Dan kan ik je op de hoogte houden van interessante ontwikkelingen rondom mijn Enneagrampro app of een training onbewuste drijfveren.