Hoe hou je focus als je snel afgeleid bentIk neem me voor om vandaag eens alles volgens vooropgezet plan te doen. Ik maak een heuse todo-lijst, lijstje nummer #6 of zo, en zet daar alleen de dingen op die ik echt wil doen vandaag. Ik open mijn macbook en ga aan de slag om me na dik 2 uur opeens te beseffen dat ik al die tijd niks heb gedaan wat op mijn absolute topprioriteit-lijst staat, maar dat ik van alles en nog wat heb gedaan. En hoewel best wel nuttig, bol.com wil tenslotte ook betaald worden, heb ik na 2 uur niks gedaan van wat er op mijn lijst staat.

Herken je dit een beetje? Neem jij je ook voor om vandaag eens volledig in focus je ding te doen? Om er na een paar uur achter te komen dat niks van wat je hebt gedaan ook maar iets te maken heeft met je lijst? Of dat je je lijst aanvult, her-prioriteert en maar weer een nieuwe maakt? Een lijstje voor een lijstje, lijkt het wel…

Welkom in het land van de ongefocus-den

En bear with me, want ik heb vandaag ook weer zo’n dag. Jij ook? Als jij ook zo af en toe zo’n non-focus dag hebt zoals ik, dan is er niks aan de hand, morgen weer een dag en dan gaat het beter. Maar is iedere dag voor jou zo’n non-focus dag, dan moet je je toch wel wat zorgen maken. Want als je iedere dag zonder focus werkt, dan komt er uiteindelijk niks uit je handen.

Misschien ben jij er eentje van multitasken? Je weet wel, 10 dingen tegelijk doen in de ijdele hoop dat je dan alles 10x zo snel klaar hebt. Ja, duh! Niet dus, hè. Want, ik verklap je een geheim, multitasking werkt niet! Nee, ook niet voor jou, en ook niet als je een vrouw bent! lees dit artikel op nu.nl maar eens. “vrouwen zijn net zo slecht in multitasken als mannen”.

Maar waarschijnlijk ben je zo overtuigd van je multitasking skills dat je mijn woord hier niet voor waar aanneemt. Was je niet overtuigd van je eigen multitasking vaardigheden, dan deed je het niet, toch? Nou, dan heb ik een leuke oefening voor je die je zó uit de multitasking-droom helpt!

Multitasking werkt niet – het bewijs

Doe het volgende oefeningetje maar eens met een timer en vergelijk de uitkomsten:

  1. Zorg dat je een stopwatch bij de hand hebt, de meeste smartphones hebben wel zo’n app aan boord, en dat die gereed staat om aan- en uit te zetten. Lees nu eerst onderstaande instructies door. Als je die doorhebt, start dan de stopwatch en voer ze uit.
  2. Schrijf het onderstaande 2 regels zo snel mogelijk op, waarbij je steeds afwisselt tussen een letter en een cijfer, je schrijft dus steeds 1 letter en daaronder 1 cijfer. Zodra je klaar bent zet je de stopwatch stil en noteer je de tijd. Waar spaties staan zet je géén cijfer.

“multitasking does not work”
“12345… Etc…………………….”Noteer je tijd 😉

  1. Herhaal nu de oefening maar schrijf nu eerst de bovenste regel uit, en schrijf daarna de onderste regel uit. Dus start stopwatch, schrijf regel 1, schrijf regel 2, stop stopwatch. Noteer de tijd.
  2. Tel nu het aantal fouten in je eerste poging en daarna in je 2e poging.

Sta versteld van het verschil 😉

‘Been there done that’ maakt het gemakkelijker 

Natuurlijk maakt het uit wat je doet (zingen op de fiets) of hoe ervaren je bent in een bepaalde taak. Als je iedere dag hetzelfde doet, worden dingen natuurlijk gemakkelijker voor je. Je kunt waarschijnlijk ook gewoon praten en autorijden tegelijk. Maar autorijden, praten, bellen en ondertussen navigeren naar dat leuke restaurantje in die vreemde stad? Ja, dat is vragen om een deuk, kleine moeite groot plezier 😉

Focus is dus de sleutel voor effectiviteit. Je hebt dat zelf kunnen ervaren in de oefening. Wat zeg je, heb je die nog niet gedaan? Ben je er zo zeker van dat je dat multitasken wél kunt? ik daag je nogmaals uit!

Heb je de oefening wel gedaan, dan weet je dus dat multitasken onzin is. Het duurt langer en je maakt meer fouten. Maar voor de een is focus wel een stuk gemakkelijker dan voor de ander. Dat heeft alles te maken met je onbewuste overtuigingen. Als je van mening bent dat ‘meer beter is’ of ‘alles leuk moet zijn’ dan is focus een heel stuk lastiger dan wanneer je iemand bent van ‘bereiken’, ‘knallen’ of ‘rust’.

Ben je net zo’n enthousiasteling als ik, dan kost focus je waarschijnlijk om de haverklap flink wat moeite. Maar laten we wel zijn, daar staat ook wat tegenover. Zo beleef je meer, leer je meer en ervaar je meer leuke dingen. Of toch niet?

Hmm… misschien is focus toch wel een dingetje?

Geen paniek, ik heb een superhandige tip voor je! Neem je 1(!) taak voor die je komend half uur wilt gaan doen. Laat je niet van de wijs brengen dat die taak misschien wat langer duurt dan je denkt te kunnen in een half uur. Als je eenmaal bezig bent, zul je merken dat het je gemakkelijk afgaat en je zelfs geïnspireerd raakt, puur doordat je bezig bent!

Neem nu een kookwekker, liefst geen smartphone timer want dan ben je namelijk al afgeleid van je taak op het moment dat je je smartphone instelt en je nog even dat Facebook bericht gaat lezen voor je begint. Dus, smartphone op stil, leg hem maar ff aan de lader, en kookwekker erbij. Zet de kookwekker op 20 minuten, niet meer, en doe nu komende 20 minuten niets anders dan werken aan die ene taak. Het maakt niet uit waar je begint met due taak, als je maar begint én stoïcijns doorgaat tot de kookwekker afgaat. Doe niks(!) anders!

Na 20 minuten gaat je wekker en stop je, waar je ook bent. Je zult merken dat het lastig is om te stoppen nu je zo lekker bezig bent. Neem 10 minuten pauze, drink een bakkie of doe een thee’tje. Na 10 minuten zet je de kookwekker weer voor 20 minuten en herhaal. Doe dit 3x achter elkaar en presto! Neem afstand en bewonder je bizar grote prestatie!

En zo schreef ik dit artikel met deze tip, volledig gefocused, in minder dan 20 minuten. Ik zeg, job well done!

Nu jij!

Michael