Hoe hou je goede voornemens vol?Vol goede moed, vastberadenheid en goede voornemens stap ik de sportschool in. Nieuwe joggingbroek en flitsend sweatshirt voor de goede vibes aan. En omdat halve maatregelen ook niet werken, ook maar meteen een paar stoere nieuwe gympen gekocht. Ik ben er dus helemaal klaar voor en kan nu, met al deze kadootjes, het niet echt meer maken om niet vol te houden.

Maar zodra ik heb gefietst, geroeid en ge-crosstrained, het zweet gutsend tussen mijn wenkbrauwen loopt en mijn adem meer weg heeft van een cirkelzaag met bronchitis, ben ik er alweer helemaal klaar mee. Diep van binnen weet ik al dat ik mijn goede sport-voornemen niet ga volhouden.

Goede voornemens, hoge latten en moeten

Voor iedereen is het in meer of mindere mate lastig om zich aan zijn of haar goede voornemens te houden. Om niet op te geven en vol te houden. Maar afhankelijk van je onbewuste drijfveren en overtuigingen, kan de manier waarop je dat insteekt heel veel verschil maken.

Ben je van de ‘hoge lat voor jezelf’, dan is zelfvergeving, als je een keertje niet sport of toch een stukje chocolade neemt, erg belangrijk. Zo voorkom je dat je interne criticus je afbrandt waardoor je helemaal het bijltje erbij neergooit. Ben je meer van ‘vrijheid blijheid’ dan kan het zinvol zijn om je goede voornemens als een spel of uitdaging te zien en jezelf geen dwang op te leggen. ‘Je moét sporten, je moét afvallen’, en ga zo maar door werkt voor geen enkel voornemen goed.

Werken goede voornemens dan gewoon niet?

Je kent ze wel, van die mensen die het nieuwe jaar starten vol ambities en goede voornemens. Ze gaan meer sporten, gezonder eten, en hun bedrijf nou echt eens van de grond tillen. Om er dan aan het einde van het jaar achter te komen dat ze niets nieuws bereikt hebben. Of… Misschien ben jij er zelf ook wel zo eentje? 😉

Iemand die zich van alles voorneemt en die aan het einde, of halverwege het jaar, of misschien wel al in februari ontdekt dat het niet is gelukt of weer niet gaat lukken. Omdat de ambities te hoog gegrepen waren. Omdat de tijd ontbrak om ze uit te voeren? Omdat er van alles tussendoor kwam dat ook nog even moest? Wauw, het is zo herkenbaar, toch!? Ik heb het zelf ook jaren gedaan.

Jezelf dwingen het beter te doen werkt niet

Vroeger schreef ik hele epistels over wat ik in dat jaar allemaal ging doen en bereiken. Maar halverwege januari van het nieuwe jaar kwam ik er al snel achter dat het niet haalbaar was en dat ik nu al ‘uit de pas liep’. “Shit!” Leuk bedacht, maar jezelf in zo’n goede voornemens keurslijf te jassen werkt niet. Het werkt eerder demotiverend omdat je steeds weer, en meer en meer, merkt dat je het niet volhoudt.

Maar er is 1 ding dat je kunt doen om het dit keer anders te doen en je ambities in 2018 wel waar te maken en je goede voornemens wel vol te houden. Ik heb namelijk ontdekt dat het waarmaken van je ambities en goede voornemens niet ligt in de mate van stelligheid maar in de simpele effectiviteit van de minimale hoeveelheid.

Maximaal 7 voornemens met een twist

Het is namelijk simpelweg niet mogelijk om meer dan 7 grote voornemens voor te nemen. Je wilt misschien wel meer, maar met wintersport, zomervakanties, gezin, huis, tuin en keuken heb je maar beperkt tijd. Je hebt zelfs zo weinig tijd dat die 12 maanden van het nieuwe jaar er effectief maar 7 zijn. Dus als je iedere maand 1 groot doel weet te bereiken, dan ben je echt spekkoper!

Maar ja, hoe doe je dat dan? Hoe neem je jezelf maximaal 7 grote voornemens voor die je ook echt volhoudt? 7 voornemens die ervoor zorgen dat je business nu eens echt van de grond komt? Wat doe je wel, en wat moet je laten? Hier komt de twist!

Wat wil je boven alles bereiken

Het begint in ieder geval met jezelf afvragen en beantwoorden wat je boven alles wilt bereiken in 2018. Dat is je ijkpunt, je graadmeter waarlangs alles gewogen wordt. En de rest van je grote doelen, 6 dus nog maar, moeten aan dat hoofddoel verbonden zijn. Daarmee werk je jezelf niet over de rooie en heb je een goede richtlijn of datgene wat je nu gaat doen, wel echt zinvol is en meewerkt aan het behalen van je hoofddoel.

Wil je afvallen? Neem je dat dan voor en neem je jezelf maximaal 6 grote (sub)voornemens voor. Nog maar 1 chocolaatje oer dag. Twee keer per week sporten. Eén of twee keer per week een half uurtje lopen. Boodschappen op de fiets. Enzovoorts tot maximaal 6.

Wil je meer omzet voor je bedrijf? Stel dan vast wat je omzetdoel wordt en plan maximaal 6 sub-acties in (goede voornemens  in die zin want het zijn dingen die je niet eerder deed) die stuk voor stuk in het teken staan van dat Omzetdoel. Neem je voor om bijvoorbeeld 2 keer per week op sociale media iets te promoten. Besteed werk uit aan een virtueel assistent.  Maak een haalbare jaarplanning en

In die beschränkung erkannt man die Meister

Met deze tip van beperking, 1 groot voornemen en dus 1 hoofddoel en maximaal 6 grote dingen, acties of activiteiten om dat doel vast te houden  wordt het een stuk eenvoudiger. Het wordt gemakkelijker en ook leuker om je goede voornemens ook daadwerkelijk vol te houden. Want het succes en volhouden van goede voornemens voor zowel jouzelf als je bedrijf, ligt in de effectiviteit van de haalbaarheid en zoals  de Duitsers zeggen; “de meester herken je in de beperking!”.

Ik wens je voor dit nieuwe jaar heel veel geluk, gezondheid en liefde toe, en dat 2018 zowel voor jezelf als je bedrijf je beste jaar ooit wordt! 🙏

Met warme ondernemende groet,

Michael

PS: Voor 2018 heb ik natuurlijk zelf ook een aantal goede voornemens zoals een maandelijks Coach en Reflectie Cafe en een heel nieuw programma; Een heuse ‘Leergang drijfveren‘ om zelf te leren typeren en je eigen type nog beter te leren kennen en te doorgronden. Binnenkort vertel ik je er meer over. Wil je nu al meer weten stuur me dan even een mailtje via info@verdienwatjewaardbent.nl

PS2: Lees via deze link ook even mijn artikel over doelomzet.

Meld je ook aan voor mijn gratis tips die je 2 wekelijks ontvangt via mijn nieuwsbrief.

Vele honderden ondernemers gingen je voor. Zij plukken iedere 2 weken de vruchten van hun aanmelding in de vorm van praktische tips, blogs over mindset en af en toe een hele interessante aanbieding voor jouw als ondernemer.

{a308ar7813}

Haal het beste uit jezelf

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief met gratis tips en ontvang als bonus mijn nieuwste ebook