Hoe je plannen en voornemens maakt die je ook echt waarmaaktGisteren gebeurde het weer. Ik moest vroeg weg dus ff snel snel mijn spullen bij elkaar gepakt en hop in de auto. Ben ik de straat nog niet uit, denk ik;”Shit, telefoon vergeten!” Maar niet gedraald, rondje om de kerk, en weer naar binnen, kusjes verlopen dus nieuw kus-rondje van mijn vrouw, en hop, weer naar buiten. Om vervolgens op plaats van bestemming erachter te komen dat ik ook mijn oplader vergeten was. Best onhandig als je ergens blijft logeren 😉

In plaats van dat ik nou even de tijd en rust neem bedenk ik pas op het laatste moment wat ik meeneem en nodig heb. Story of My Life. En het gewoon weten van jezelf, hè, en toch doorgaan wat kunnen we onszelf toch lekker in de weg zitten, hè. Ja, mensen zijn best gekke wezens, of zoals mijn dochter altijd zegt als ik in haar ogen weer iets vreemds doe; “jij vreemd wezen!”

Altijd hameren, nooit schroeven!

Maar goed, even zonder dollen. We doen echt wel vreemde en bizarre dingen soms. Weet je wat we bijvoorbeeld doen? We gebruiken altijd een hamer. Ook als we beter even een schroevendraaier zouden kunnen gebruiken.

Je kent die situaties vast wel. Omdat je het iemand anders hebt zien doen of omdat je achteraf vreselijk om jezelf moet lachen. Van die situaties waarin je tegen beter weten in, gewoon doorging met dat wat je altijd al deed.

Van die situaties waarin je uitstelt terwijl je diep van binnen weet dat je eigenlijk iets anders moet doen. Dat je uitstelt terwijl je weet dat je door moet pakken. De controle houdt terwijl je weet dat je eigenlijk moet loslaten. En over je gevoelens heen laat walsen terwijl je eigenlijk weet dat je je grenzen moet stellen. Ik noem dat ‘altijd hameren, nooit schroeven’ als metafoor voor ons best vreemde en soms ronduit bizarre gedrag.

Dus halverwege januari is het al mis!

Ook nu weer in de tijd van fonkelende lampjes, diners, gezelligheid en niet te vergeten goede voornemens. Je neemt je voor om dit jaar toch echt te gaan sporten. Toch echt gezonder te eten. Om dit jaar je bedrijf toch echt op poten te zetten. Om van dit nieuwe jaar, je beste jaar ooit te maken.

Dus je gaat er eens goed voor zitten. En je schrijft een heel epistel met wat je je allemaal gaat doen. Je neemt een digitale of misschien zelfs een papieren agenda erbij en je plant je een slag in de rondte. Je mixed privé-afspraken met zakelijke, zorgt dat alles keurig netjes op elkaar aansluit en zo bouw je je hele nieuwe jaar op met taken, doelen en activiteiten. Van vakanties tot ouderavonden, sporten en afspraken met klanten en werken in je bedrijf.

We nemen ons dus van alles voor om. Om er halverwege het jaar achter te komen dat het totaal onrealistische wensen en verwachtingen waren. Of zoals in mijn geval, ik heb altijd al 15 ideeën before breakfast, halverwege januari al! 😉

Hoe komt dat toch?

Hoe komt het dat we doorgaan met wat we doen terwijl we allang doorhebben dat het tegen ons werkt? Waarom denken we dat wijzelf de enige juiste gedachten en overtuigingen hebben? Wat maakt dat we maar doorgaan en doorgaan zonder ons af te vragen ‘waarom, waarheen?’ (Sorry Mieke, ik kon het niet laten)

Ons gedrag en onze manieren worden ons aan de ene kant aangeleerd, aan de andere kant zitten ze in ons bloed, DNA of hoe je de natuur ook verder noemen wilt. We krijgen gedrag en manieren mee vanuit onze opvoeding. En we bepalen op basis van onze ervaringen en onze natuur, karakter zo je wilt, hoe we die integreren in ons dagelijks leven.

Conditionering is een must

We conditioneren onszelf daarmee zodat we ongeacht de situatie en wat die van ons vraagt, onze antwoord in de vorm van onze reactie klaarhebben. Net zoals ik dus maar blijf doorgaan met op het allerlaatstste moment mijn spullen pakken terwijl ik dat ook de avond tevoren kan doen.

Waarom hechten we zo aan die conditionering? Hoe komt het dat we zo moeilijk los komen van ons in de weg zittend gedrag? Wat maakt dat we tegen beter weten in doorgaan met dingen doen waarvan we diep van binnen best weten dat ze ons niet verder helpen?

Hier komen je drijfveren om de hoek kijken. Die onbewuste, en soms bewuste, stemmetjes van je innerlijke criticus, de pleziermaker of je ‘val maar niet op’ personage. Onze drijfveren doen alsof ze ons helpen maar eigenlijk hebben ze maar 1 doel; de status quo behouden.

Oude patronen zijn hardnekkig

We vervallen daarom bijna meteen, zodat we iets doen buiten onze normale comfort-zone, in oude patronen. En dus groeit je bedrijf niet, ontwikkel je niet of veel minder dan je zou willen en kom je niet verder.

Nou zijn er een heleboel dingen die je kunt doen om je plannen en voornemens zoals je plannen delen en zo borgen. Maar één van de meest effectieve manier is zorgen dat je plannen haalbaar, werkzaam en beperkt zijn. Plan daarom maximaal 7 grote doelen per jaar. Zorg er vervolgens voor dat iedere activiteit die je plant minimaal 1 van die 7 doelen ondersteunt. Gebruik dat als basis voor je nieuwe jaar.

Op jouw beste jaar ooit!

Michael

PS: Om je te helpen van 2018 je beste jaar ooit te maken bied ik maximaal 3 personen een 1 op 1 vip dag aan ‘het beste jaar ooit’. Een dag waarin ik samen met jou kijk naar jouw plannen en hoe je die het beste en gegarandeerd ten uitvoer kunt brengen. Wil je ook een geslaagd, ontspannen maar toch succesvol 2018? Stuur me dan een mailtje via Info@verdienwatjewaardbent.nl, dan neem ik contact met je op voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden en resultaten.

PS2: Oh ja, ik heb ruimte voor maximaal 3 individuele dagen.

Meld je ook aan voor mijn gratis tips die je 2 wekelijks ontvangt via mijn nieuwsbrief.

Vele honderden ondernemers gingen je voor. Zij plukken iedere 2 weken de vruchten van hun aanmelding in de vorm van praktische tips, blogs over mindset en af en toe een hele interessante aanbieding voor jouw als ondernemer.

{a308ar7813}

Haal het beste uit jezelf

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief met gratis tips en ontvang als bonus mijn nieuwste ebook