Podcasts hoe maak je die?Podcasts, hoe werken die en wat doen ze voor je bedrijf? ‘As we speak’ zoek ik uit hoe een Podcast werkt, wat je daarvoor moet doen en wat dat voor mijn bedrijf kan betekenen. Ik ben altijd wel bezig met een stukje techniek om de marketing van mijn bedrijf.

Het is best wel een uitzoekklusje, eerlijk gezegd. Na flink wat geknutsel en gedoe vroeg ik me af wat ik nou precies aan het doen was. Kon ik me niet beter richten op belangrijke zaken? Moest ik niet eerst weten waarom ik een Podcast wilde? 

Terwijl ik zo bezig was met uitzoeken hoe Podcast’s werken, dreven twijfel en belemmerende gedachten mijn geest binnen. Ik was afgeleid en voelde mijn energie wegstromen. Met een diepe zucht klapte ik mijn Macbook dicht en ging naar de huiskamer. Zette Netflix aan en zocht naar een leuke film.

Ik voelde me ook hartstikke schuldig want ik moest natuurlijk eigenlijk gewoon aan de slag. Uitzoeken hoe ik nou zo’n Podcast in elkaar zette, hoe ik dat online bracht en wat daar bij kwam kijken. Maar ja, als ik in de weerstand zit kan ik opeens heel goed kiezen voor mezelf dus werd het ‘Ex Machina’.

Dus het werd niet Podcast’s uitzoeken maar film kijken, Ex Machina dus. In ‘Ex Machina’ wordt een jonge programmeur uitgenodigd bij een, afgezonderd wonende, entrepreneur om een nieuwe vorm van AI (artificial intelligence) te testen. Het verhaal wordt al snel pretty creepy en op een gegeven moment uit de jonge programmeur zijn twijfels. De entrepreneur neemt de jonge programmeur mee naar een schilderij van Jackson Pollock en confronteert hem daar met zijn twijfels en gedachten. Ok, we laten ‘Ex Machina’ voor wat het is. Je kunt hem natuurlijk altijd zelf nog een keer kijken, toch?

Ex Machina is een interessante film maar ik wil je meenemen naar Jackson Pollock. Jackson Pollock werd ook wel de ‘Drip painter’ genoemd. Hij maakte schilderijen die bestonden uit slierten, klodders en stippen. En hij werd er wereldberoemd mee!

Wat echt heel interessant is de manier waarop Jackson Pollock zijn drip paintings maakte. Jackson Pollock maakte zijn hoofd leeg en liet zijn handen gaan waar die heen wilden. Niet doelbewust, niet willekeurig. Iets daar tussenin. Ze noemen het automatische kunst.

Nu wil ik iets aan je vragen. Daarvoor is het belangrijk dat je hersenen in werkmodus komen.

Staan je hersencellen in werkmodus en ben je klaar voor een kleine mindset oefening?

Ja?

Mooi!

Stel jezelf eens de volgende vraag;

Wat als Pollock tegen zichzelf gezegd had;

“Weet je wat, ik kan alleen maar schilderen als ik weet waarom ik het doe.” 

Wat zou er gebeurd zijn?

Inderdaad!

Dan had ‘ie geen stip gezet!

Als Jackson Pollock was gaan nadenken over wat hij ging schilderen, waarom en waarvoor, hoe en met welke redenen, dan had hij geen spatje op z’n doeken gekregen. Dan had hij verlamd door gedachten over ‘wat mensen er wel niet van zouden vinden?’ en ‘wie wil dat nou hebben?’, weggekwijnd in zijn schildershok.

Gedachten over het hoe en waarom verlammen je creatieve geest. Ze zaaien twijfel en verdampen je ‘Yes!’ gevoel als je iets nieuws wilt doen. Hoe meer je nadenkt over de validiteit en toepasbaarheid van je acties des te kouder worden ze. Het krokodillenbrein verliest z’n interesse en het zoveelste briljante idee verdwijnt in de ‘Doe-maar-gewoon’ kast om daar te verstoffen.

Misschien heb je zoiets al eens aan de hand gehad? Dat je een mooi, leuk, ludiek of simpelweg briljant idee had maar dat niet hebt doorgezet omdat…. Ja, waarom eigenlijk niet?

Heb je een geweldige inval? Heb je een briljante nieuwe dienst bedacht of een programma? Laat je dan niet afleiden door je gedachten over ‘wat anderen daarvan wel niet zeggen?’ of ‘moet ik dat wel doen?’ maar ga er gewoon voor. Misschien ben jij wel de nieuwe Jackson Pollock!

Op je eerste ‘Pollock’,

Michael

Ga jij ook dingen voor je bedrijf doen die je best wel een beetje eng vindt, of niet eerder hebt gedaan? Vond je dit artikel inspirerend of juist een grote hoop onzin bij elkaar? Ik hoor het graag, laat gerust je reactie achter via het blog hieronder.

PS: Dit jaar start ik met mijn eigen Podcast serie. Zo kun je mijn tips en artikelen niet alleen lezen maar ook beluisteren. Na het kijken van de film ging ik meteen aan de slag. Ik koos een tool; Opinion en een platform; Soundcloud en eigenlijk had ik binnen een paar minuten mijn eerste try-out online staan. Binnenkort volgt de 1e echte Podcast! Cool, toch!?