Moe, stress en zorgenHerken je dit? Je hebt van alles op je todo lijst staan en neem je je voor het af te maken dit keer. En aan de einde van de week staat er nog meer op dan aan het begin van de week.

Of deze dan; als je net als ik om de zoveel tijd een artikel schrijft, dan kan het zomaar zijn dat je de avond vooraf opeens bedenkt dat je nog een artikel moet schrijven! Aaarrgghh, weg vrije avond.

Ben jij iemand bent die altijd meer op z’n todolijst heeft staan dan er überhaupt af kan die week? Lijk jij een beetje op mij en zit je en boordevol ideeën? Bruis je van de energie en massa’s todo’s?

En loop je er, net als ik vroeger, tegenaan dat je door de bomen het bos niet meer zit? Dat je nette todo-lijstje zorgt voor stress! Terwijl dat nou juist voor rust zou moeten zorgen…

Of je nu een uitsteller bent, een vermijder of dat je interne criticus je voortdurend vertelt dat het nog niet goed genoeg is. Het kan anders en met veel meer effect en rust tegelijkertijd.

Het antwoord is simpel in essentie maar lastig in praktijk. Je hebt gewoonweg teveel dingetjes op je lijstje en dat moet minder. Maar oh jee, dan komt de ‘mis je niks’ boogie-man (of -vrouw) om de hoek kijken en zo loopt je lijst op in plaats van af!

Wat je nodig hebt is een plan. Een plan met concrete doelen waaraan je acties en termijnen kunt koppelen. En het mooie is dat je ze niet eens hoeft te prioriteren, want dat is nog zo’n ‘overloop’ valkuil.

Ik persoonlijk heb maar 5 doelen per jaar. Voor dit jaar zijn dat, even een kijkje in mijn keuken; verdubbeling van mijn aantal lezers, mijn boek schrijven, mijn iPhone app uitbrengen, mijn omzet verdubbelen t.o.v. vorig jaar en mijn programma’s.

Ik introduceer je mijn praktische PLAN methode 5 stappen doelenplan: GOALS Ik heb deze methode zelf bedacht omdat ik ook altijd omliep van de ellenlange todo lijstjes en nergens aan toe kwam, niet echt.

De GOALS methode staat voor

  • Garandeer je resultaten
  • Opstellen van doelen
  • Acties koppelen aan doelen
  • Loslaten wat niet bijdraagt aan je succes
  • Succes gegarandeerd

Wat houdt de GOALs methode in? Maak een planning, en dan bedoel ik niet even van deze week maar een volledige jaarplanning. Met maximaal 7 doelen.

Een plan voor je succes, met doelen die je daarbij helpen en die je eind van het jaar gehaald wilt hebben met je business. En waaraan je commiteert!

Die jaardoelen ‘strip je down’ naar kwartaaldoelen, maanddoelen en weekdoelen. En pas dan maak je, iedere dag opnieuw, je takenlijstje aan voor die dag maar dan wel gebaseerd op de doelen voor die week.

De dagtaken, die prioriteer je pas! En iedere actie heeft een cijfer. Geen prioriteit, geen volgorde maar een cijfer dat aangeeft bij welke doel die actie hoort.

Iedere taak moet(!) dus een relatie hebben met 1 van die 7 hoofddoelen. Heeft een taak geen directe relatie met je doelen voor dat jaar….
Dan zet je hem op je back-up lijst “goede ideeën voor later!”

Met deze methode weet je dat alles wat op je todo lijst staat in het teken staat van de doelen die je voor dat jaar heb gesteld. Dat geeft zoveel rust want die todo’s die zo vreselijk belangrijk (leken te) zijn maar er eigenlijk niet toe doen, vallen meteen af.

En weet je ook zeker dat wat je doet ook bijdraagt aan de doelen die je jezelf hebt gesteld. Zonder te verzanden in planning, detail gedoe of verschuivende prioriteiten. Zo werk je relaxed, rustig maar absoluut gegarandeerd aan je succes en resulaten.

Succes!

Michael

PS: Wil je weten hoe je van een stoeier een bloeier wordt en succes aantrekt? Hoe en waarom je jezelf tegenhoudt Doe dan mee met het programma ‘Ontketen je potentieel’ op 27 en 28 november aanstaande. Klik hier voor meer informatie