Waarom is het zo vreselijk moeilijk om het beste uit onszelf naar boven te krijgen? Hoe komt het dat we beter zijn om onszelf afvallen dan complimenteren?

Wat maakt dat we niet simpelweg excelleren en onze levensdoelen waarmaken en we ongelukkig zijn? Waarom leiden we soms een leven dat we niet willen?

Wat maakt het zo moeilijk om leiderschap over ons leven te nemen?
Omdat onze drijfveren ons voortdurend tegenhouden.

Geluk is het hoogste goed

De meeste mensen willen iets bereiken in hun leven. Iets neerzetten, achterlaten of iemand geholpen hebben. En zichzelf ontplooien, ontwikkelen op mentaal en spiritueel niveau. Misschien is het woord dat we linksom of rechtsom bedoelen geluk.

Wat iedereen zoekt, op zijn of haar eigen manier, is niets meer of minder dan geluk. We hunkeren naar erkenning, voldoening en plezier. Tegelijkertijd willen we zekerheid, veiligheid en rust. Bovenal willen we onszelf zijn en ons eigen pad banen.

Rust, onzekerheid en veiligheid

Maar hoe kan rust, veiligheid en voldoening samengaan met je eigen pad banen? Hoe kun je gelukkig zijn als je voortdurend op zoek bent naar geluk, voldoening of erkenning? Verrassing, dat kan ook niet!

Onze onbewuste drijfveren, een combinatie van overtuigingen, gedachten, ideeën en idealen, houden ons daarom voortdurend tegen. Want als we willen excelleren, dan is het noodzakelijk dat we dingen anders gaan doen. Dat we anders gaan nadenken over onszelf, ons leven en de mensen om ons heen. En dat is best eng, dus houden we het onbewust liever bij het oude, hoe ongemakkelijk en onprettig dat ook is.

Veranderingen vragen veel van ons. Enerzijds, rationeel, weten we dat nieuwe en betere resultaten vragen om nieuwe en andere overtuigingen en acties. Anderzijds, gevoelsmatig, zijn we als de dood voor diezelfde veranderingen.

Verandering is eng!

En verandering is ook eng. Verandering betekent onzekerheid, en mogelijk nog méér van die afwijzing die we zo haten, juist omdat we erkenning willen.

Wat zullen je collega’s, buren of familie wel niet van jouw nieuwe ik vinden? Wat denken ze wel niet van jouw gekke idee dat je de wereld kunt veranderen? Dat jij misschien wel degene bent die het verschil maakt in het leven van anderen? Zullen ze je niet gek, arrogant of zelfs domweg een zweverige dwaas vinden?

Jezelf klein houden is veilig, en je drijfveren helpen je daarbij

Het is veel veiliger om onszelf dus klein te houden. Om onszelf voortdurend af te vallen en onze acties te marginaliseren en soms zelfs belachelijk te maken. Dat is klote, maar wel een stuk prettiger en minder beschamend dan dat een ander dat doet, nietwaar?

Dus onze overtuigingen, ideeën en gedachten hebben maar één doel; zorgen dat er niets, of in ieder geval zo kon mogelijk verandert. Weerstand noemen we dat ook wel. 🙂

Als we onszelf voortdurend in een staat van weerstand bevinden, hoe kunnen we dan gelukkig zijn? Hoe kun je jezelf dan richten op ontplooing en verlichting, op van jezelf houden, met al je gekke nullen en barren? Ja, dat is niet eenvoudig natuurlijk. Maar onmogelijk? Nee, niet onmogelijk, verre van zelfs.

Leiderschap is cruciaal

Doorzetten en je leven in eigen hand nemen vraagt om leiderschap. Leiderschap heeft niets van doen met de baas (willen) zijn, het beter weten dan anderen of jezelf boven iemand anders plaatsen. In mijn perceptie is leiderschap zelfs niet anderen laten schitteren, alhoewel dat wel mag natuurlijk 😉

Leiderschap gaat over jou, over jouw leven en jouw visie. Makkelijker gezegd dan gedaan misschien. Juist omdat die onbewuste drijfveren van ons er van alles aan doen om maar vooral niks te laten veranderen.

Om je leiderschap, en ik praat hier dan vooral over jouw persoonlijke leiderschap, vorm te geven zijn er 5 acties die je vandaag nog kunt doen. 5 acties die je leven kunnen redden, je huwelijk, je relatie met je kinderen of met je collega’s. En meteen dat van je bedrijf, mocht dat nodig zijn. Want je weet het, je bedrijf dat ben jij!

5 acties die je leven redden

OK, hier gaan we, 5 acties die je leven zullen veranderen. Je leven redden noem ik dat, want van je leven heb je er maar 1. Er is geen terugspoelknop, geen back-up die je terug kunt zetten en iedere seconde die voorbij tikt, is ook echt voorbij en komt nooit meer terug.

Actie 1 – werk proactief in plaats van reactief

Als je doorgaans afwacht in bepaalde situaties, dan kan het zeer interessant zijn voor je om dat de volgende keer bij zo’n situatie niet te doen en de koe bij de spreekwoordelijke horens te pakken.

Actie 2 – wordt informeel in plaats van formeel

Ben je normaal gesproken van de regeltjes, afspraak is afspraak en principes? Probeer dan de volgende keer dat iemand zich niet aan regels houdt, te reageren met vergeving in plaats van kritiek. Leg de lat wat lager en wees lief voor anderen en vooral voor jezelf.

Actie 3 – ga matchen in plaats van mismatchen

Ben je iemand die meestal heel goed doorheeft wat er mis kan gaan? Neem jezelf dan voor om bij een volgende keer uit te gaan van wat er mogelijk kan, niet van wat niet kan. Kijk eens naar wat er is, niet langer naar wat er ontbreekt.

Actie 4 – week doelgericht in plaats van procesgericht, of juist net andersom

Sommige mensen kijken bijna alleen naar hoe de dingen zouden moeten lopen. Anderen kijken juist bijna alleen naar het doel dat ze willen bereiken. Probeer eens te focussen op je doelen als je normaal gesproken meer bezig bent met het hoe. Ben je meer van de doelgerichte aanpak, vergeet dan vooral niet het proces en geeft aandacht aan relaties en gevoelens.

Actie 5 – werk samen in plaats van apart

Mensen die dingen meestal in hun uppie doen, doen er verstandig aan om contact te zoeken met anderen en meer samenwerking op te zoeken. Aan de andere kant, ben je vooral geneigd om voortdurend hulp en ondersteuning te zoeken bij alles wat je doet, ga er dan eens alleen voor. Neem het voortouw en bouw niet langer op de veiligheid van de groep, maar vertrouw op je innerlijke kracht en intuïtie.

 

Kleine acties, grote veranderingen

Deze 5 acties zijn gebaseerd op wat ik polariteiten noem. Polariteiten zijn als het ware de 2 keerzijdes van een medaille. Niemand heeft alleen maar één kant van zo’n medaille. Vaak is de ene kant van de medaille wel sterker aanwezig dan de andere.

De keerzijdes van de 5 medailles zijn 1 op 1 verbonden met jouw persoonlijke drijfveren. Kleine veranderingen in hoe je normaal gesproken denkt, doet en voelt, hebben grote positieve gevolgen. Het kan behoorlijk lastig en tegendraads voelen om tegen je drijfveren in te gaan, en weerstand, bijvoorbeeld in de vorm van angst, kondigt zich snel aan. Maar probeer het eens, ga door die weerstand heen en verbaas je over jouw nieuwe ik en de positieve reacties die je zult krijgen.

Op al je doorbraken en levensreddende acties,

 

Michael

Wil je meer weten over je onbewuste drijfveren, hoe ze jou helpen én tegelijkertijd tegenwerken, geef dan je interesse aan me door en meld je aan voor de interesselijst. Dan blijf je volledig op de hoogte van mijn Event dat ik eind oktober begin november organiseer. Klik hier om je gratis en vrijblijvend aan te melden en garandeert dat je alle nieuws over dit evenement met voorrang ontvangt.

 

Ja, ik ben geïnteresseerd in mijn onbewuste drijfveren, ik meld me gratis aan zodat ik op de hoogte blijf
dit veld niet invullen s.v.p.