Imperfectie is schoonheid Imperfectie is noodzakelijk wil je verder komen in je zakelijke en persoonlijke leven. Laat ik dat wat duidelijker maken met een voorbeeld.

Af en toe ga ik naar een museum. Maar dan wel naar een echte, zeg maar, zoals het Hermitage in Amsterdam. Niet van die musea waarvan ik denk ‘leuk maar met wat geknutsel of computer kan ik dat ook, keer op keer ‘. Nee, in zo’n echt museum met oude kunst kan ik me echt verliezen, bijvoorbeeld in de schilderijen die daar hangen. ‘Foto’s’ van honderden jaren terug zijn het, wat een bizar gegeven, hè?

Het zijn ook allemaal unieke werken die nooit meer een 2e keer zo gemaakt kunnen worden. Ze zijn perfect in hun imperfectie, in hun uniekheid. Dat is wat ik ook zo mooi vind aan dat soort oude schilderijen.

Honderden unieke werken, kamer na kamer, in verschillende kleuren, stijlen en formaten. Vaak denk ik dan; “Dat zou ik nooit kunnen schilderen zoiets.” En voor ik het door heb heb ik alweer zo’n klein kritisch duveltje op mijn schouder zitten.

Je interne criticus weet het beter

We worstelen allemaal wel eens met onze perfecte interne criticus. Je weet wel, dat stemmetje in je hoofd dat je soms, vaak en bij sommige mensen voortdurend op je huid zit. Je werk is niet op tijd af. Het is niet mooi genoeg wat je hebt gemaakt. Je dienst is eigenlijk maar zo zo.

En de ergste; “Je bent niet goed genoeg, wat verbeeld je je nou wel helemaal!? Wie zit er nou op jou en jouw creaties te wachten? Niemand toch!?” Nee, het is geen lieverdje, die criticus van je.

Je interne criticus doet niets liever dan je klein maken. Jezelf laten verschuilen achter tal van argumenten en redenen waarom het ‘nu niet slim is om je grenzen aan te geven’ of ‘nu nog niet de tijd is om je dienst of creatie te presenteren’. Het is immers niet af of goed genoeg, nog niet.

Kritieke addertjes zorgen voor uitstellen

En er zit een heel klein ietsie pietsie addertje onder het spreekwoordelijk criticus-gras. Je interne criticus kan je behoorlijk in de weg zitten als je dingen wilt doen die nieuw voor je zijn, of die je misschien een beetje eng vindt.

Dus ga je van niet goed genoeg al snel naar uitstellen en afstellen. Zo kan je interne criticus je creativiteit al in de kiem smoren voor ze goed en wel is opgebloeid. Mooie ideeën en gave creaties smelten als sneeuw voor de zon. En dat is natuurlijk hartstikke zonde want misschien had je wel een briljant idee!

Perfectie is een recept voor armoede

De gevolgen van je angst voor je imperfectie zijn naast uitstellen en weggooien, ook frustratie en, ook niet onbelangrijk, geen brood op de plank! Want als je jouw product, dienst of creatie niet goed genoeg vindt, hoe ga je die dan aan de man brengen? En dingen die hè niet verkoopt, tja, daar verdien je ook geen centjes mee, toch?

Een heel handige manier om met je interne criticus af te rekenen is werken met wat ik kladversies noem. Diensten en programma’s die je steeds meer en meer verbeterd naarmate de tijd vordert. Lees ook mijn andere Blog over kladversies, dat sluit perfect hierop aan (neem even notie van het woord ‘perfect’ hier) 😉

Creaties zijn per definitie uniek en dus perfect

Maar bij creaties kan dat natuurlijk niet. Die maak je en dan is het zo. Je kunt moeilijk je beeldhouwwerk na een half jaartje nog eens terugvragen. Zo van; “Weet u, ik heb er nog eens over nagedacht, ik neem hem weer mee en dan breng ik hem over een maand of wat weer terug.” Ze zien je aankomen! 🙂

Maar het mooie is dat het verbeteren van creaties, helemaal niet hoeft. Jouw creativiteit is an sich al ruim voldoende. Jouw unieke hand die het kunstwerk beroerd, jouw aanwezigheid, energie en gedachten maken het al uniek. Sterker nog, al jouw creaties, in al hun eventuele imperfecties, zijn juist door die imperfectie perfect.

Stel je nou eens voor dat jij bijvoorbeeld sieraden maakt. En stel het nou eens voor dat iedere armband of halsketting helemaal perfect zou zijn. Dat klinkt goed hè, 10 perfecte armbanden. Maar nou komt de klant, die wil geen perfecte armband, maar eentje die bij hem of haar past.

Mensen zoeken naar net even een andere kleur, een net even andere vorm of juist verschillende beads in de band. Die man of vrouw zit helemaal niet te wachten op perfecte sieraden. Mensen die creatieve dingen kopen, kopen die juist omdat ze uniek zijn, perfect in hun imperfectie dus. En dat geldt net zo goed voor diensten als voor andere zaken. Waarom zouden ze anders bij jou, of juist bij iemand anders, iets kopen?

Imperfectie is het mooiste dat er is

Dus imperfectie is niet alleen onvermijdelijk, het is ook noodzaak en een must. Imperfectie, en de schoonheid en de uniekheid ervan, dat maakt imperfectie het mooiste dat er is. Uiteindelijk willen we geen perfecte dingen. Ja, perfect geslepen en machine gefabriceerde onderdelen voor je auto bijvoorbeeld, dan blijft ‘ie het lekker lang doen.

Juist voor dingen waar het echt om gaat. Daar gaan uniekheid, rauwe echtheid en imperfectie boven alles. Want laten we wel zijn; wat heb je nou aan 10 identieke Salvador Dali’s aan de muur die je buurman ook heeft?! Dat is nou net het verschil tussen een kunstwerk of een schilderijtje uit de Action!

Op jouw imperfectie en wonderschone unieke creaties,

Michael

Loop jij ook wel eens tegen je imperfectie aan? Wat zijn dan de zaken waar jij mee stoeit?
Ik lees het graag in de reacties dus reageer gerust, leuk!