Hoe je je mindset overwint en jouw business laat groeienJe bedrijf dat ben jij, je kunt mijn stelling wel, denk ik? Of je mijn stelling nou wel of niet kent, misschien vraag je je af wat ik daar nou precies mee bedoel? Wat is nou precies die mindset waar ik het altijd over heb?

Of is het gewoon allemaal onzin en slaat het eigenlijk nergens op? In dit artikel over je mindset, onbewuste drijfveren en marketing, lees je het.

Onze mindset is een product van nurture & nature 

Laat ik eerst vertellen hoe ik überhaupt bij deze stelling ben gekomen. Ieder mens heeft zo z’n ideeën, gedachten en overtuigingen. We hebben allemaal een uniek karakter dat voorkomt uit een mengelmoes van cultuur, opvoeding, genen, synapsen in onze hersenen en onze physique.

Onze ideeën, gedachten en overtuigingen maken ons wie we zijn en drijven ons voort. Ik noem die combinatie van ideeën, gedachten en overtuigingen daarom  ‘drijfveren’.

Drijfveren hebben 1 belangrijk doel; behoud van status quo 

Met onze drijfveren is iets heel vreemds aan de hand. Je drijfveren zijn de basis van je mindset. Aan de ene kant helpen ze je, aan de andere kant kunnen ze je ook geweldig tegenhouden. Dat komt omdat je drijfveren niet alleen voor je gedachten en overtuigingen zorgen, maar vooral als onbewust doel het behouden van de status quo hebben.

Hoe werkt dat? Hoe kan iets dat je voortstuwt tegelijkertijd zorgen voor hindernissen en belemmeringen? Dat komt omdat je drijfveren feitelijk een coping-style zijn. Om te dealen met alles wat er zo op je pad komt.

Ik kan het met een voorbeeld misschien wat duidelijker voor je maken. Stel, je bent iemand die de lat erg hoog legt. Voor anderen maar nog veel meer voor jezelf. Die hoge lat zorgt ervoor dat wat je doet van hoge kwaliteit is, dat je precies bent in je acties en klanten graag veel waarde levert.

Maar die hoge lat, die is soms toch wel erg moeilijk te halen. En iedere keer dat je die lat niet haalt, of niet dreigt te halen, bekruipt je een gevoel dat wat je doet niet goed genoeg is. Dat je niet deugd en dat je er misschien maar beter mee kunt ophouden.

Perfectionisme is een mindset en één van de grootste hindernissen die je jezelf kunt opleggen 

Mensen die de lat hoog leggen hebben vaak de grootste moeite met het naar buiten treden met hun werk. Ze vinden het lastig om bijvoorbeeld een webinar te geven of een blog te schrijven. Het is namelijk eerder niet goed genoeg dan, en daar komt ie…. Perfect!

Dus als het webinar of blog er uiteindelijk komt, dan is het van grote klasse en kwaliteit. Maar voordat hè, dat kan wel even duren. Met het risico dat dat het momentum of zelfs seizoen voorbij is. In praktijk is het vaak nóg subtieler. Nog fijner en minder uitgesproken maar net zo keihard aanwezig en belemmerend.

Van boekhouder naar beren- en elandgids 

Maak kennis met Yvo…. Yvo had een goedlopende boekhoudpraktijk in Nederland. Maar op een gegeven moment was boekhouden niet langer zijn passie, waar hij zijn eigen in kwijt kon. En na een lang gesprek met zijn vrouw besloten ze de boeken te laten waar ze zijn en zich te vestigen in Zweden, thuis van beren en elanden.

Yvo geeft bijzondere elandsafari’s in Zweden met zijn bedrijf elandsafari.nl. Niet alleen ga je persoonlijk met Yvo op pad, je rijdt dus geen file met je eigen auto over weggetjes die helemaal niet geschikt zijn voor gewone auto’s, maar Yvo weet ook nog eens van alles over de natuur en precies waar de elanden zich bevinden.

Yvo maakt de mooiste safari’s uit de regio, kent de beste spots en vermaakt je tijdens de safari met een snack, drankje en anekdotes. Met recht, ik put hier uit eigen ervaring, perfecte elandsafari’s. De laatste keer zagen we maar liefst 22 elanden op 1 avond.

Ik kan je uit eerdere jaren vertellen; je kunt weken verblijven in Zweden en geen eland zien! Wil je ze wel zien, dan is Yvo je man! Maar ga je liever vissen of motorrijden in de omgeving, of zoek je een middagje vertier voor de kinderen, Yvo is je man als visgids, toerbegeleider of als host met zijn spannende Bijl en Boog dag!

Maar de laatste tijd heeft Yvo wat moeite om spontaan klanten te krijgen. Er komen voldoende mensen maar een nieuwe spontane aanwas blijft uit. We zaten daar zo over te praten.

“Hmm, wat kan ik nou doen om meer klanten te krijgen, Mike?”, vroeg hij me.

Ik liet mijn gedachten gaan over wat Yvo al geprobeerd had. En toen bedacht ik me iets. Vlak bij Yvo in de buurt zit een vakantiepark. De huisjes zijn niet van 1 organisatie maar van verschillende particulieren die hun huisje in de zomer of winter verhuren.

Daarom heb ik Yvo geadviseerd het volgende te doen. Ga naar de Action (hij komt vrij vaak in Nederland) en haal 100 plastic tasjes, 100 reisspelletjes (dammen, schaken, 4 op een rij, enzovoorts) en doe die samen met je visitekaartje in de tasjes. Op de achterkant van het visitekaartje schrijf je zoiets als “Hartelijk welkom op vakantie in Värmland, regio van de unieke witte eland. Hier een klein cadeautje voor een eventuele regenachtige middag.”

“Hang daarna aan iedere deurknop van een vakantiehuisje zo’n tasje met inhoud. Ik durf te wedden dat je sales significant stijgen.” Waarop Yvo antwoordde; “Op zich een goed idee (let even op het woordje ‘goed’ hier) maar dat druist in tegen hoe ik vind dat het hoort.”. “Misschien Yvo” zei ik, “Is het slim en een goed idee om dat stukje van je drijfveren even te parkeren?”

“Want je bedrijf, en het succes ervan, dat ben jij!” 😉

Pas als je je bewust bent van je drijfveren, kun je de valkuilen die zij voor je klaarmaken ontwijken. En meer gaan betekenen, in eerste plaats voor jezelf, en daarnaast ook voor je familie, naasten en klanten.

Dan kun je boven jezelf uitstijgen en echt je potentieel helemaal benutten. Dan kun je stappen zetten die je normaal gesproken niet had gezet, en kun je jezelf, jouw klanten en je bedrijf laten bloeien!

Op je doorbraak van zelfopgelegde taboes, en liefde voor jezelf,

Michael

Wist je dat perfectionisme maar 1 van de 9 drijfveren is? Wil je meer weten over je drijfveren? Houd dan goed je mailbox in de gaten, in oktober organiseer ik weer een compleet vernieuwd drijfveren- en business-event.
Kun je niet wachten? Download dan nu alvast mijn Enneagrampro app (voor iOS én Android)

Laat trouwens gerust je reactie of vraag achter, ik lees en beantwoord ze allemaal graag.