Ontketen je potentieelImpressie Ontketen je potentieel.

Wauw, afgelopen vrijdag gaf ik mijn event Ontketen je potentieel.
Dat was zo gaaf om te doen. De laatste keer was alweer 2 jaar terug dus het was hoog tijd.

Er gebeurde mooie en ontroerende dingen. Mensen kwamen achter hun onbewuste drijfveren. Voor de een was dat ontnuchterend, voor de ander heftig en emotioneel en bevrijdend.

De deelnemers kwamen er stuk voor stuk achter waarmee ze zichzelf onbewust al hun hele leven klein of tegen hielden. En belangrijker nog, waarom ze dat deden.

Natuurlijk ga ik niet met naam en toenaam zegen wie wat ontdekte, daar zijn je drijfveren veel te privé voor. Maar ik ga wel met je doornemen welke drijfveren er zo ontdekt werden en welke tips de deelnemers kregen.

Mijn eigen drijfveren zaten me ook even in de weg

Nadat ik zelf nog even lichtelijk ten prooi was gevallen aan mijn eigen drijfveren waardoor ik donderdagavond tot laat nog wat zaken moest voorbereiden was het vrijdag dag zover. Om kwart voor acht haalde ik mijn assistente op. Ik kan iedereen zo’n helpend handje aanraden want je hebt al genoeg te doen op zo’n dag.

Om kwart over acht waren we bij Turf in Hoorn op de locatie. Auto op de laad en losplek, alle spullen uit de auto en naar binnen gesleept. Van alles kwam er door mijn handen. Van mijn nieuwe banner, tot een geluidsinstallatie, goody bags, magazines, stiften, hand-outs, etc. Je gelooft het niet maar 3 volle AH tassen vol met spullen. En dan nog de camera, statief, en nog zo wat zaken.

Daarna snel de auto in de nabijgelegen parkeergarage en snel weer teruglopen. Gelukkig was mijn assistent Ritska al helemaal in de weer en zag de ruimte er al tiptop uit. Samen nog even geworsteld met de banner en de eerste deelnemer kwam al binnen.

Direct wordt er met drijfveren gestrooid

Vrijwel direct werden de onbewuste drijfveren gespuid. “Wat leuk dat ik de eerste ben. Ik heb er zo’n zin in”. De volgende deelnemer gaf meteen aan ‘Dat het wel beter kon met zus en zo’. En toen we even moesten wachten met beginnen op een laatste deelnemer “Tijd is tijd hoor, deuren dicht en gaan!”

Terwijl we nog even an het wachten waren werden Ritska en ik opnieuw gefêteerd op een drijfveer. “Zal ik jullie even helpen?” klonk het al snel. “Hoeft niet hoor, we hebben het onder controle” werd ontvangen met een “maar ik doe het graag hoor”.

Eigenlijk ging van het dus vanaf het moment van beginnen zo door en het stopte niet meer. Na een zeer interessant voorstelrondje en mijn persoonlijke verhaal begon ik met de eerste uitleg. Over Schildpadden met olifanten op hun rug en daar weer een wereld op.

Drijfveren zijn eigenlijk maar gekke dingen

Over dat soort gekke ideeën en dat je drijfveren eigenlijk net zulke vreemde dingen zijn. Dat ze gebaseerd zijn op overtuigingen die in de basis heel goed en logisch klinken, totdat je ze wat nader onderzoekt en eracht komt dat het allemaal onzin is.

Ok, ik zal het wat nuanceren, je drijfveren en hu overtuigingen zijn volledig waar. In jouw wereld. Maar niet in de wereld van iemand anders. Daar doen ze vreemd en onlogisch aan, tenzij die persoon toevallig dezelfde drijfveren heeft.

Er zijn 9 drijfveren, en bijna allemaal waren ze vertegenwoordigt tijdens het event. Maar de notoire wegblijvers waren ook nu afwezig. De mensen van kracht en controle waren er niet en ook de mensen die het anders doen afwezig.

Best wel logisch want krachtmensen doen alles zelf en hebben niks nodig. En mensen die het anders doen, ja die gaan toch niet naar zo’n event waar iedereen naartoe gaat! En ook de mensen van snel snel snel, waren afwezig, logisch natuurlijk, die hadden geen tijd!

Maar er waren wel 7’s, 2’en, 9’s en 1’en en 5’ven. Het drijfveren-model kent 9 typen drijfveren. 9 basisovertuigingen die voor de ‘eigenaar’ heel logisch en normaal klinken maar bij toeschouwers hun mond open laten vallen van verbazing.

Iedere drijfveer heeft zijn eigen woorden

Drijfveren hebben hun eigen woorden. Er zijn veel meer kenmerken van drijfveren maar ik persoonlijk gebruik veelal woorden om een eerste typering te doen. Dat werkt heel goed omdat je drijfveren je gedachten zijn, en wat je denkt, daar praat je over.

Zo praten 7’s veel over leuk, de 5 praat over informatie of vraagt erom. Lees hier meer over de 5 drijfveer https://www.verdienwatjewaardbent.nl/blog/onafhankelijkheid-is-een-illusie/ De 2 helpt graag en ga zo maar door. Iedere set van gedachten heeft zijn eigen woordenschat.

Als je het begrijpt, ga je het opeens zien (Johan Cruyff)

Als je eenmaal doorhebt waar drijfveren over gaan, dan ga je opeens ook die woordkeuze herkennen. Dan valt je opeens op dat een bepaald persoon veel vaker ‘Ja maar, …’ zegt dan andere mensen. Of bijvoorbeeld het woord ‘rust’ in de mond neemt.

Het is zoals Johan Cruyff ooit zei; “Als je het begrijpt, ga je het opeens zien”. Dan krijg je opeens veel meer informatie over mensen. Dan begrijpt je opeens wat hen echt raakt, wat ze echt belangrijk vinden en waar ze naartoe willen. Drijfveren is dus geen hokjes-stopperij! Nee, Drijfveren kunnen herkennen en reflecteren is mensen tot in hun diepste wezen erkennen en laten zien dt jij begrijpt wat belangrijk voor hen is.

Iedere drijfveer heeft een eigen uitdaging

Iedere drijfveer heeft een eigen uitdaging. Een blind spot, een hiaat of een pijnpunt, net hoe je het nemen wilt. Een niet te nemen en nauwelijks te overwinnen hindernis die je tegenhoudt. Maar waarvan je je niet bewust bent. Nou, da’s lekker makkelijk oplossen hè!?

Zo heeft de 7 enorm van last van uitstellen terwijl ze wel heel erg actief zijn. Hun uitdaging is daarom dan ook Focus. Ze vinden het lastig om te kiezen wat de focus op zich ook weer tegenwerkt. Een deelnemer werd zich daar tijdens de uitleg van een vision-board, heel plotseling en heel erg bewust van. Een echte eye-opener dus. “Wat ben ik mijn tijd aan het verdoen!”

De 2 wil graag helpen. En dat is natuurlijk nobel en fijn. Maar wat nou als dat help-gen zover gaat dat mensen tegen wil en dank geholpen worden? Wat nou als je geen nee kunt zeggen tegen de helper? En wat nou als je de helper iets wilt geven? nou, dat kan dus niet want de 2, de helper heeft zeer grote moeite met ontvangen.

Er was ook een 5 aanwezig. Dus werd er maar gevraagd om meer, en nog meer informatie. Terwijl er al bakken informatie voor handen was. Ja, als 5 heb je niet snel genoeg informatie, er is altijd nog wel een extra stukje info op te halen, toch?

En dan de 1, met zijn of haar gehechtheid aan irritatie, boosheid en alles wat mis is aan deze wereld. Echte wereldverbeteraars en dus fijne mensen. Alleen, weet je, het komt soms zo ‘Rottig hun strot uit’ zou Wim Zonneveld zeggen. En dan die enorm hoge late van ze. Het is nooit goed genoeg. En het ergste? Zijzelf zijn ook niet goed genoeg!

Op ieder potje past een dekseltje

Gelukkig kun je je drijfveren best behoorlijk beteugelen als je eenmaal doorhebt welke het zijn en hoe ze je dwars zitten. Lees ook mijn artikel over hoe ze ontstaan hier. Weet je je drijfveren niet, dan kun je er niet aan ontsnappen, maar weet je ze wel, dan wordt dt een stuk eenvoudiger. Daarom geef ik je hierom 9 tips die voor iedereen werken en als ze toevallig jouw drijfveer raken, des te meer!

De TIPS

Tip #1 Werk met kladversies
Werk met diensten en producten die je gaandeweg verbetert maar waar je wel gedurende dat proces omzet mee kunt genereren.

Tip #2 Ontvang
Leer om te ontvangen en vraag hulp. Je hoeft niet alles alleen te doen. Als je hulp ontvangt van een ander, help je die ander daar feitelijk ook mee, je hoeft je dus nergens voor te schamen.

Tip #3 Neem tijd
Neem minder hooi op je vork en kijk eens goed of wat je doet nou wel echt voor jou zo belangrijk is. Of neem je jezelf in de maling en ben je alleen maar bezig met wat anderen willen?

Tip #4 Doe gewoon
Doe eens net als anderen, gebruik dezelfde materialen en technieken. Alleen al door jouw persoonlijkheid wordt het uniek. Niks gewoons aan, toch?

Tip #5 Voel
Hou op met meer informatie verzamelen, je ziet door de bomen het bos niet meer. Maak contact met je gevoel en wat dat gevoel je zegt. De antwoorden liggen op je te wachten in je emoties.

Tip #6 Sta
Stop met heen en weer switchen en twijfelen. Ga staan voor wat jij vindt. Laat wat anderen vinden van je schouders glijden en bouw zelf aan je eigen zekerheid!

Tip #7 Focus
Stop met multitasken en focus. Richt je op maximaal 7 grote dingen die je dit jaar wilt bereiken en  werk daar planmatig naartoe. Blijf gedisciplineerd, ook als uitgaan, leuke dingen doen of een spelletje op de loer liggen.

Tip #8 Wees zwak
Toon je kwetsbaarheid en toon dat je geraakt kunt worden. Het maakt je menselijker en mensen, ook jouw klanten, zullen veel sneller met je  willen verbinden.

Tip #9 Profileer
Steek je kop boven het maaiveld uit en toon jezelf. je hebt het niet door maar mensen zitten echt op jou te wachten, dus geef ze meer van jou!

 

Op je potentieel

Michael

Ontketen jij ook je potentieel?

PS: Wil je meer weten, meld je dan aan voor een 2 uur durende drijfveren-scan. Daarin vertel ik je welke drijfveren je hebt en wat dat je kost en tot nu toe gekost heeft. Wat je kunt doen om eraan te ontsnappen en waarom dat van levensbelang is. Een drijfveren-scan vraagt een investering van  €197,00 excl. btw, een kleine investering voor de omslag in je leven!