Ken je deze? Komt een vrouw bij de dokter…
“Dokter, ik heb mijn linkerbeen gebroken.”, zegt ze.”Oh, dat is vervelend mevrouw, enig idee hoe dat zo is gekomen?”, vraagt de dokter.”Geen idee dokter, maar het gebeurt me wel vaker.”, is haar antwoord. Dus de dokter gaat aan de slag, spalkt haar linkerbeen en stuurt de vrouw met een knipoog en een “Nou, even niet belasten, hè.”, op pad. 6 weken later hinkt ze weer de spreekkamer binnen. “Wat is er gebeurd?”, vraagt de dokter.”Nou”, zegt ze; ” ik heb nu mijn rechterbeen gebroken!”. “Hoe krijgt u dat voor elkaar?!”, roept de dokter uit. “Geen idee dokter, maar kunt u mij helpen?”, is haar smeekbede.
“En zo herhaalt dit “breekproces” zich terwijl er steeds meer botten breken. Totdat de dokter er schoon genoeg van krijgt en permanent op vakantie naar de Maladiven gaat. In welk geval de dame in kwestie op zoek moet maar een nieuwe dokter want dat breken, dat gaat gewoon door. En dit is nou precies wat er gebeurt als je niet weet wat jouw persoonlijke onbewuste drijfveren zijn.” Dat was mijn uitleg over onbewuste drijfveren aan Steven, mijn motormaatje waar ik in juni ook mee naar de Noordkaap rijd, die echt helemaal blanco was wat betreft de drijfveren.
“Maar Mike…” Zei Steven:”daar zijn echt honderden, zo niet duizenden, trajecten en trainingen voor?!”. Met een glimlach keek ik Steven aan;”Klopt. En alles wat je eigenlijk maar nodig hebt is het inzicht in hoe je werkt en waarom je zó werkt.”. “Bizar, dus met dit ene inzicht begrijp je dus écht waarom je doet wat je doet, en waarom je daarmee doorgaat, terwijl je eigenlijk allang doorhebt dat je jezelf in de weg zit daarmee!?” was Stevens reactie.
In stand houden van de status quo
Het is precies zoals ik hierboven schreef. Je onbewuste drijfveren doen zich voor als je beste vriend of vriendin, en heel vaak zijn ze dat ook. Maar heel vaak zijn ze dat ook niet. Ik vergelijk onze onbewuste drijfveren wel eens met DNA. Je weet wel dat goedje waar we met z’n allen van gemaakt zijn.
Wist je dat DNA maar 1 echte functie heeft? 1 functie naast de blauwdruk van de cel opbouw? DNA heeft alleen als doel méér DNA maken. Dus alles wat DNA doet, is primair zorgen dat er meer DNA komt. Oftewel zichzelf in stand houden.
Drijfveren zijn net DNA
Je drijfveren zijn wat dat betreft net DNA. Ze helpen je primair omgaan met de waan van de dag. In die zin mag je je drijfveren ook wel een beetje als coping-stylen zien. Maar daarnaast hebben ze maar 1, goed verborgen, agenda. En dat agendapunt is niks méér en niks minder dan ervoor zorgen dat ze in stand blijven. Dat er niks veranderd in de status quo.
En om die status quo vast te houden hebben je onbewuste drijfveren een nogal irritante maar uitermate effectieve methode. Ze saboteren je succes momenten. “Hoe dan?”, vraag je je misschien af? Nou, stel je voor dat je graag verbinding maakt met andere mensen. Dat je écht connectie maakt met mensen. Maar zodra dat lijkt te gebeuren merk je dat je behoefte hebt aan ‘me-time’. Je trekt je terug en de gewilde verbinding blijft uit.
Je drijfveren zijn onbewust
Tel daarbij op nog eens op dat je drijfveren écht onbewust zijn. En dan begrijp je wel waarom ‘je steeds je been breekt’ en geen idee hebt waarom! Sterker nog, ze maskeren de zelf sabotage als ‘zie je wel’ ervaringen die staven dat wat je doet, zegt en denkt, écht klopt.
Maar je hoeft maar met je collega, buurman, of partner te praten en dan merk je snel genoeg dat jouw écht unieke gedachten, die zo ontzettend kloppend leken, niets meer zijn dan een idee-fix. Een gedachte-mirage die gestoeld is op 1 basisovertuiging. Lees ook dit artikel later.
Iedereen heeft 1 basisovertuiging
Iedereen heeft 1 basisovertuiging. En al je ideeën, sub-overtuigingen en ideeën over jezelf, de wereld en jouw plek daarop, zijn op die ene basisovertuiging gebaseerd.
Doe even mee met me. Als je nou het vreselijk vervelende, zo niet ondenkbare, idee dat alles wat je dus doet, denkt, voelt en ervaart gebaseerd is op een eigenlijk nogal merkwaardige visie op je leven, dan kun je je misschien ook voorstellen dat al je problemen, uitdagingen en conflicten, behoorlijk onnodig zijn.
Al je conflicten en stress komen uit jezelf
Dus je conflicten en stress zitten in jouw en jouw overtuigingen over jezelf en de wereld? Tja, dat is nogal een statement, nietwaar? En zo hard als het is, zie ik keer op keer dat het écht zo is. De waarheid is hard. Misschien haak je nu af omdat je nog niet genoeg stress en ellende hebt ervaren om een andere insteek te durven omarmen. Of, en dat kan ik me ook voorstellen, je denkt nu ‘OK, bewijs maar, blabbermouth!’.
Hieronder zet ik de 9 basisovertuigingen op een rijtje met daarbij de reden voor conflicten of stress.
- Er deugt niks in de wereld en ik ben zelf ook niet goed genoeg. Daarom ben ik voortdurend bezig om mezelf te verbeteren zodat ik beter word. En omdat er zoveel misgaat in onze samenleving kan ik daar heel fanatiek in worden en leg ik de lat heel erg hoog. Dat leidt tot stress bij mezelf en conflicten met anderen.
- Ik heb niks nodig van iemand anders en daar ben ik trots op. Dus ben ik voortdurend bezig met anderen te helpen want iemand moet het doen. Maar daarbij vergeet ik ook mezelf en wat ik nodig heb. Dus komt alles vaak op mijn schouders terecht. Dat leidt tot stress bij mezelf en conflicten met anderen.
- Alles wat ik doe, onderneem en presteer, moet succesvol zijn en maken mij tot wie ik ben. Daarom werk ik eigenlijk 24/7 en vind ik het lastig om echt te ontspannen en dingen te doen die nergens toe leiden. Dat leidt tot stress bij mezelf en conflicten met anderen.
- Ik ben uniek en authenticiteit is je grootste goed. Ik heb een hekel aan onechte en oppervlakkige mensen en ik hou mijn mening niet voor mezelf. Tegelijkertijd ervaar ik afstand en ben ik niet zeker van mijzelf. Dat leidt tot stress bij mezelf en conflicten met anderen.
- Ik ben onafhankelijk en dop mijn eigen boontjes. Dat doe ik door veel kennis te vergaren en dat maakt ook dat ik nooit genoeg weet. Het meest vreselijke lijkt me dat ik mijn hand moet ophouden dus hulp vragen doe ik ook niet graag. Ik vind redelijkheid en feiten belangrijker dan losse ongefundeerde meningen en daarom geef ik vaak géén grenzen aan waardoor mensen mijn grenzen niet respecteren. Dat leidt tot stress bij mezelf en conflicten met anderen
- Ik ben onzeker en twijfel aan mezelf. Maar ik heb ook behoefte aan veiligheid dus ik help graag anderen zodat ze mij helpen als ik in problemen kom. Maar in tegenstelling tot wat ik verwacht, helpen ze mij vaak dan toch niet. Dat leidt tot stress bij mezelf en conflicten met anderen.
- Het leven moet(!) leuk zijn. Daarom doe ik alles wat leuk ik en werk ik mezelf vaak over de kop waardoor ik het overzicht kwijtraak. Dingen die ik niet leuk vindt stel ik uit, vaak tot het eigenlijk te laat is waardoor ik in de problemen kom. Dat leidt tot stress bij mezelf en conflicten met anderen.
- Ik ben sterk en sta voor wie ik ben en wat ik vind. Ik sta voor mijn mening en die steek ik niet onder stoelen of banken. Duidelijkheid en de eerste klap uitdelen vind ik belangrijk want als je niet sterk bent is het niet de vraag of maar wanneer er misbruik van je gemaakt wordt. Mijn sterke aanwezigheid en krachtige taal werken mensen tegen me in het harnas. Dat leidt tot stress bij mezelf en conflicten met anderen maar dat interesseert me eigenlijk niet, hun probleem!
- Ik blijf liever op de achtergrond en probeer altijd de sfeer goed te houden. Ook als dat ten koste gaat van mijzelf, want laten we wel zijn, hoe belangrijk ben ik nou eigenlijk? Dat leidt tot stress bij mezelf en conflicten met anderen.
Herken jij jezelf in één van deze overtuigingen en wil je af van stress en conflicten? Dan is mijn leergang onbewuste drijfveren die op 1 november 2019 start mogelijk iets voor jou. De leergang onbewuste drijfveren is een unieke 8 maanden durende leergang waarin ik je laat ontdekken wat jouw onbewuste drijfveren zijn en ik leer je precies wat dat inhoudt en hoe je mensen kunt lezen met betrekking tot hun onbewuste drijfveren.
Waarom zou je dat willen? Omdat iedere basisovertuiging een andere manier van omgang vraagt die recht doet aan de persoon en zijn of haar karakter. De leergang is daarmee uitermate geschikt voor coaches, mediators en andere leiders en managers en zonder meer uniek. Lijkt het je wel wat en heb je interesse, meld je dan via deze link gratis aan voor onbewuste drijfveren interessegroep en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen.
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.