brood kopen met onbewuste drijfverenJe onbewuste drijfveren bepalen alles, zelfs het kopen van een brood. In dit artikel “Een brood kopen… op je drijfveren” vertel ik je een gechargeerde, komische uitwerking van onze onbewuste drijfveren.

“Je drijfveren zijn allesbepalend”

Onze onbewuste drijfveren bepalen in zeer grote mate al ons doen, denken en voelen. Of je nu ruzie hebt met je collega, in een scheiding ligt, een geschil hebt met een uitvoerder of leverancier of zoiets simpels doet als een brood kopen.

Zo hebben we allemaal onze redenen om wit of bruin brood te kopen. Als we een brood kopen dan doen we dat omdat we allemaal voeding nodig hebben. Zo gezien is het vrij normaal dat we dat doen. Maar onder onze drijfveren zit een complex geheel van belemmerende overtuigingen en gedachten.

“Bruin brood of wit brood”

Als we een brood kopen ligt daaraan een diep instinctief systeem ten grondslag dat ons opdraagt te eten. So far so good. Waar het interessanter wordt is de keuze van het brood. Je gelooft het misschien (nog) niet, maar je onbewuste drijfveren bepalen wat je kiest.

De keuze voor wit of bruin, volkoren, met of zonder pitjes, enz. komt voort uit je drijfveren. Je intrinsieke onbewuste overtuigingen-systeem dat je helpt omgaan met de dagelijkse uitdagingen. Maar dat zelfde bescherming-systeem houdt je tegelijkertijd ook klein en kort voor wat betreft de langere termijn.

Enneagram“De onweerstaanbare aantrekkelijkheid van het Enneagram”

De onbewuste drijfveren systematiek is gebaseerd op de leer van het Enneagram. Het Enneagram is een model dat negen sets van basis- en opvolgende overtuigingen, die houvast geven en zorgen dat je kunt dealen met wat er op je pad komt, behapbaar maakt.

Hoewel de leer van het Enneagram in de basis eenvoudig is, en daarmee voor iedereen begrijpelijk, is het een enorm uitgebreid en diepgaand psychologisch model. Het is een model dat niet alleen onze drijfveren naadloos in kaart brengt maar ook verklaart waarom we bepaalde ideeen, gedachten en overtuigingen hebben en koesteren.

“Wat zijn drijfveren eigenlijk?!”

Onze onbewuste drijfveren laten zich het eenvoudigst omschrijven als een set van overtuigingen, vergezeld van een bepaald wereldbeeld, die je helpen maar ook tegenhouden. Of, zoals ik het ook wel omschrijf; je drijfveren zijn de reden dat je doet wat je doet, denkt wat je denkt en zegt wat je zegt, en waarom je daarmee doorgaat, ook als je allang door hebt dat dit tegen je werkt.

De 9 overtuigingen, ideeën, gedachten, wereldbeeld, angsten, en andere emoties vat ik gemakshalve vaak samen als mens- of drijfverentype. Dat heeft overigens niets met in hokjes proppen te maken, hoor. Ieder mens is uniek, het enige wat de verschillende mens- of drijfverentype bindt is hun basisovertuiging en basis-emotie. Als ik het hieronder dus over mens- of drijfverentype heb, dan bedoel ik daarmee dus die hele set van overtuigingen en emoties. Niet de persoon als individu.

“Een brood kopen doe je met je drijfveren” 

Ok, daar gaat ‘ie, 9 motivaties, redenen en

 overtuigingen voor het kopen van bruin brood. Je kunt bruin ook vervangen door wit, een andere verschijningsvorm: een auto, huis, jurk of jas of een banaan als je toevallig een gorilla bent;)

enneagramMotivatie drijfverentype #1

De 1 koopt een bruin brood omdat dat zo hoort. Neem hierbij vooral in acht dat dit menstype boven alles zijnof haar eigen norm hanteert, niet wat de norm van de rest van de wereld is.

Bekende Nederlander: Femke Halsema. De 1 houdt goed in de gaten of het allemaal wel gaat zoals het hoort en of het spel volgens de regels gespeeld wordt.

enneagramMotivatie drijfverentype #2

De 2 koopt bruin brood omdat hij of zij daarmee helpt. Dit is vooral gericht op het verzorgen van de noden van anderen, zoals mensen binnen hun gezin of vrienden, vriendinnen; het gaat dan niet om koffie zetten of de ramen lappen maar écht een verschil maken.

Bekende Nederlander: Marco Borstomvang, zorgt voor anderen en vergeet zichzelf daarbij. Anderen eerst, de 2 heeft niets nodig, en zeker geen hulp.

enneagramMotivatie drijfverentype #3

De 3 koopt bruin brood omdat hij of zij daarmee scoort. Het kopen van bruin brood levert de erkenning van de omgeving. ‘kijk, die kun je om een boodschap sturen, hè!’.

Bekende Nederlander: Wouter Bos, die bereikt wat! Waarom dacht je anders dat hij er destijds zo snel uit was met die andere 3; Rutte?! En wat dacht je van onze koningin Maxima, die zichzelf binnen een jaar van ‘oei’ naar volkslieveling opwerkte.

 

enneagramMotivatie drijfverentype #4

De 4 koopt wit brood omdat de rest bruin koopt. Bij de 4 staat echtheid zeer hoog in het vaandel. Ze doen de dingen anders dan anderen en onderscheiden zich zo. Alledaagsheid is de 4 een doorn in het oog. Net zoals nep en doen alsof.

Bekende Nederlander: Geert Wilders, doet het anders, is anders en gaat voor rauwe emoties want dat is wat écht is, zelfs als ze naar of negatief zijn.

 

enneagramMotivatie drijfverentype #5

De 5 koopt bruin brood omdat hij of zij weet wat er in zit. De keuze voor bruin brood is daarmee een rationele beslissing gebaseerd op informatie. Grootste angst is om dom gevonden te worden, de 5 is daarom altijd goed geïnformeerd en komt beslagen ten ijs. De 5 wil vooral onafhankelijk zijn.

Bekende Nederlander: Astrid Joosten, voelt zich het best als ze kennis heeft of kan opdoen.

 

enneagramMotivatie en drijfverentype #6

De 6 koopt bruin brood omdat anderen zeggen dat dat het beste is.  En wat anderen zeggen heeft meer waarde dan wat de 6 zelf vindt of denkt. De 6 heeft behoefte aan duidelijkheid en zekerheid en haalt die bij anderen.

Bekende Nederlander: Ali B, voelt zich veilig in de groep, probeert de groep te verbinden en waarschuwt voor beren op de weg.

 

enneagramMotivatie drijfverentype #7

De 7 denkt: “Waarom zou ik alleen bruin brood kiezen? Ik neem ook wit én 3 croissants.” 7’s hebben een directe verbinding met prettig en leuk, met een ongebreidelde hang naar meer, plezier en vrijheid,

Bekende Nederlander: Koning Willem Alexander en Michelangelo, de 7 is altijd bezig met meer, nieuw en leuk. Met nieuwe ideeën en concepten.

 

enneagramMotivatie en drijfverentype #8

De 8 … koopt een bruin brood omdat het lekker is. Ennuh, ze bepalen toch zeker zelf wel wat ze kopen! Kom op, zeg! En dat hele drijfveren gedoe met die typetjes, gewoon zeggen waar het op staat, dat is waar het om gaat! Knallen, niet zeuren.  De 8 houdt graag de touwtjes in handen en denken er niet aan, tenzij ze dat zelf besluiten, om ze los te laten.

Bekende Nederlander: Rita Verdonk, die bepaalt zelf wel wat ze doet! En wat de rest vindt of denkt? Boeien!

 

enneagramMotivatie drijfverentype #9

De 9 … koopt een bruin brood omdat zijn of haar partner of kinderen dat graag wil, en denkt “Ja, stel je voor, je komt met wit brood terug. Heb je meteen weer wat uit te leggen thuis, dat geeft alleen maar gedoe. De 9 heeft als hoogste prioriteit het vermijden van onrust. Ze doen dat door steevast te redeneren: “Ach, hoe belangrijk is het nou helemaal?”.

Bekende Nederlander: D’as best lastig, want ja, 9’s blijven het lieft buiten de schijnwerpers. Maar ik heb wel een andere bekendheid voor je. Nelson Mandela, de 9 verdooft en blijft altijd rustig. Relativeren is bij hen een ware kunstvorm 🙂

“Wat doe je dan wel zonder je drijfveren?”

Je onbewuste drijfveren doen dus veel, heel veel! Zonder dat je het doorhebt regelen ze voordat je het weet je hele hebben en houden. Aan de andere kant, ze houden je ook heel senang in de waan van de dag. Ze zijn dus ook heel erg handig.

Je drijfveren zijn daarmee dus niet slecht of iets om af te leren. Je drijfveren zijn een drijvende kracht, jouw persoonlijke copingstyle en dus om te koesteren. Ze zijn er om bewust van te worden en in te zetten als het zinvol is. En om ze te parkeren op die momenten dat ze beter even ‘hun mond’ kunnen houden.

Je drijfveren zijn dus een constante. Een voortdurend bron van hulp enerzijds, en stress anderzijds. Omdat je drijfveren context-overstijgend zijn, spelen ze dus mee in alles wat doet en onderneemt. Dus ook in je bedrijf kunnen ze je danig in de weg zitten. Als je je niet bewust bent van je drijfveren, is het best lastig om ze in toom te houden. Ben je bekend met je drijfveren, dan wordt alles wat je doet en onderneemt, een stuk eenvoudiger.

Heel veel succes en sterkte met het inzetten en in toom houden van je drijfveren.

Michael

Vrijdag 17 november organiseer ik Ontketen je potentieel, yes! Sinds jaren weer een drijfveren dag. Supergaaf wordt het! Het ‘Ontketen je potentieel’ event is een 1 daags event waarin je ontdekt waarom je doet wat je doet, zegt wat je zegt en denkt wat je denkt, en waarom je daarmee doorgaat, terwijl je allang doorhebt dat het je tegenhoudt. Geschikt voor iedereen die nu eindelijk eens die vastgeroeste patronen wil doorbreken en een must voor mensen die zichzelf willen doorgronden en geïnteresseerd zijn in mensen en hoe ze werken.

Meer weten of lezen waar dit over gaat? Klik dan op deze link!

 

EnneagramPro app

Download mijn Enneagrampro app voor iPhone, iPad of Android via www.enneagrampro.nl als je direct meer weten over je onbewuste drijfveren en je enneagram type.