gamecontroller passief inkomen“Langzaam sluip ik op mijn knieën naar voren. Terwijl ik probeer de bosjes waar ik me in heb verstopt niet te veel te laten bewegen komt een tegenstander in beeld. Snel druk ik op ‘driehoek’ om mijn wapen erbij te pakken maar te laat… Hij heeft me gezien en pompt met vol lood. Digitale lood hè, het is maar een spelletje.”

 

Als ondernemer kun je veel leren van games. Denk maar aan het bedenken van het concept tot het daadwerkelijk maken en distribueren van een game. Exact zoals je dat zou doen met een dienst.

Er wordt niet alleen goed verdiend aan reclame rondom games. Het is ook helemaal niet meer gek om in de game-industrie te werken. Sterker nog, er zijn legio betaalde spelers die in loondienst letterlijk hun salaris bij elkaar schieten.

Misschien is gamen niet je ding? Dat kan natuurlijk, en toch is het interessant om deze business wat nauwkeuriger te bestuderen. Ook of misschien wel juist als je zelf niet ‘speelt’. En laten we wel zijn, wie speelt er nou nooit een spelletje op z’n smartPhone, of misschien speel je met één van de tig foto-app’s out there?

Wat heel interessant is, is de manier waarop de daadwerkelijke verkoop anno 2016 plaatsvindt. Je betaalt meestal online, met creditcard of iDeal, of zelfs met Bitcoins. Er komt geen mens meer aan te pas en iedere koop- en verkoophandeling en zelfs de levering is geautomatiseerd.

Alles, van bestelling tot levering gaat volautomatisch. Je bestelt, betaalt en speelt online. Je moet er toch niet aan denken dat ieder spelletje dat ‘over de toonbank gaat’ écht over de toonbank gaat!? Met miljoenen verkochte games zou dat eerder een hel dan een zegen zijn, toch?

In de marketing heet deze manier van omzet genereren; passief inkomen. En het is ondertussen zo gewoon geworden dat we niet eens meer door hebben dat er een systeem onder zit. Bedacht om met zo min mogelijk handelingen zo eenvoudig mogelijk, zoveel mogelijk inkomsten te vergaren.

Ook voor de (niet gamende) ondernemer van vandaag de dag is passief inkomen een must om in te zetten als onderdeel van je aanbod. En het mooie is dat je voor Passief inkomen niet zoveel hoeft te doen. Je denkt 1 keer een goed programma, dienst of product uit, biedt het aan en je kunt alles hergebruiken om passief inkomen mee te genereren.

Ik geef je een voorbeeld en een 5 stappenplan waarmee jij ook in een paar dagen tijd je eigen passieve inkomstenbron kunt opzetten, zodat je daar geen omkijken naar hebt!
Stel je hebt een 3-daagse training waarin je mensen leert hoe ze het beste kunnen omgaan met stress of bijvoorbeeld conflicten. Grote kans dat je daar naslagwerk bij hebt dat je uitdeelt tijdens die training. Deze documenten of een andere hand-out zoals een werkboek kun je ook los verkopen.

Hieronder leg ik je in 5 stappen uit hoe je dat doet.

 1. Creëer een opvallend, goed en inhoudelijk sterk programma, dienst of product
  Het kan van alles zijn zolang er maar digitale aspecten in of aan kunnen zitten. Denk daarbij aan de dienst zelf of aan bijvoorbeeld de documentatie of een (e)boek.
 2. Haal alle digitale onderdelen uit je programma, dienst of product en bundel die
  Bied ze als 1 set of als losse componenten aan, maak PDF documenten van al je Word documenten (opslaan als…)
 3. Sla al je digitale bestanden (pdf, Excel, etc.) online op
  Zet alle bestanden die je wilt aanbieden op in of op een locatie op die door anderen benaderd kan worden, bijvoorbeeld de root van je website of een gedeelde publieke folder op Dropbox
 4. Zorg dat je een digitale shoppingcart hebt ingericht
  Er zijn shoppingcartsystemen die gekoppeld kunnen worden aan mailinglijstsystemen waardoor je via je mailinglijst je lezers een aanbod kunt doen en waarbij ze, als ze op een link klikken, direct naar een digitaal bestelproces gaan. Ze ontvangen dan ook direct na de betaling de factuur en krijgen toegang krijgen tot de bijvoorbeeld eerder genoemde Dropbox. Je kunt er ook voor kiezen om via datzelfde mailinglijstsysteem een mail met bestanden en de factuur te sturen.
 5. Bied je online programma, dienst of product aan
  En wacht tot je inkomsten automatisch binnenkomen. Het heet niet voor niets passief inkomen, als jij er tijdens de bestelling dan ook maar iets voor hebt te doen, dan is het geen passief inkomen.

Passief inkomen is dus iets dat we kunnen leren van de game industrie.
Belangrijk bij passief inkomen zijn 2 zaken:

 • Maak nooit nieuwe content maar hergebruik altijd(!) reeds bestaande documenten en bestanden. Aan passief inkomen mag je eigenlijk geen werk hebben.
 • Zorg dat het hele proces automatisch verloopt; van aanbod tot verkoop, betaling en levering. Aan passief inkomen mag je eigenlijk geen werk hebben.

Conclusie: iedere ondernemer kan extra inkomsten krijgen uit passief inkomen. Iedere dienst, programma of product heeft wel 1 of meer aspecten die zich lenen voor passief inkomen. Sterker nog; het is juist goed als je dienst, programma of product een onderdeel is van een groter en meer omvattend en diepgaander geheel.

“Had ik al gezegd dat je eigenlijk geen werk mag hebben aan passief inkomen?”

Op je eerste passieve inkomsten,

Michael

Werk jij al met passief inkomen of juist niet? Lijkt deze manier van extra inkomsten vergaren je zinvol of ben je het er volstrekt mee oneens en vind je het not done. Ik hoor graag jouw visie en ideeën over passief inkomen, krabbel ze dan hieronder bij de reacties, ik daagse je uit 😉


Lees meer tips via  https://www.verdienwatjewaardbent.nl/blog/

Meld je dan aan voor mijn gratis tips die je 2 wekelijks ontvangt via mijn nieuwsbrief.

Vele honderden ondernemers gingen je voor. Zij plukken iedere 2 weken de vruchten van hun aanmelding in de vorm van praktische tips, blogs over mindset en af en toe een hele interessante aanbieding voor jouw als ondernemer.

{a308ar7813}

Haal het beste uit jezelf

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief met gratis tips en ontvang als bonus mijn nieuwste ebook