Waarom we exact hetzelfde leuk, prettig, acceptabel of ronduit vreselijk vindenMet grote bewondering kijk ik altijd naar zo’n groep wielrenners die je af en toe in het wild tegenkomt. Hoe ze met ogenschijnlijk gemak en zonder zweetdruppels van enige betekenis met een noodgang voorbij komen zetten. Het lijkt me niet echt leuk en ik moet er werkelijk niet aan denken dat ik in weer en wind een pokke-eind op zo’n piszadeltje moet rijden. Maar zij schijnen het prachtig te vinden. En van overgewicht hebben ze geen last. Dat geef ik ze dan wel weer na. 😉

Zo vinden sommige mensen vinden mijn routine van vroeg naar bed en (extreem) vroeg op echt een straf. Vroeger, toen ik nog fris en fruitig was, en er vroeg uit moest voor mijn dubbele krantenwijk, had ik een bloedhekel aan vroeg opstaan.

Sterker nog, ik zette 2 wekkers. Eén om 03:00 en één om 04:30 zodat ik na de eerste wekker toch nog het idee en gevoel had van me nog een keertje omdraaien. Nu sta ik voor de lol, de efficiëntie en me gewoon prettig voelen vrijwillig rond 04:00 op.

Soms sta ik wat later op maar de ochtendtest, sta ik meteen op na de wekker (of voordat ie afgaat) of zet ik hem op nog 7 minuten, ‘bepaalt’ wat voor dag het wordt. Sta ik meteen op, dan wordt het een knaldag. Ga ik voor de 7 minuten uitstel, lekker belangrijk ook, dan wordt het vaak een dag met een gaatje.

Maar waar het hier eigenlijk om gaat, en wat ik met een beetje teveel woorden wil zeggen is het volgende. Blijkbaar vinden we exacte dezelfde dingen, gebeurtenissen of zaken leuk, prettig of juist vreselijk afhankelijk van of we er zelf voor kiezen.

Keuzevrijheid is allesbepalend

Als we ergens in gedwongen worden vinden we bepaalde zaken of gebeurtenissen vreselijk. Maar maken we zelf die keuze, hebben we het gevoel of idee dat wij zelf de controle hebben, dan vinden we diezelfde dingen leuk, prettig of op z’n minst acceptabel. Zo is een 42 km rennen onder bedreiging van een pistool vreselijk, maar we kunnen tegelijkertijd trainen voor een marathon en vreselijk trots zijn op de prestatie. Exact dezelfde gebeurtenis, ander gevoel.

Afhankelijk dus van het gegeven of het jouw vrije keuze is, vinden we dingen die anderen, jijzelf of op een ander moment vreselijk vinden, met een vrije keuze, leuk, prettig of op z’n minst acceptabel.

Maar wat als je geen keuze hebt?

Maar we hebben natuurlijk niet altijd die keuzevrijheid. Of hebben we die wel? Natuurlijk is het zo dat bepaalde ongewenste zaken of gebeurtenissen op ons pad komen. Dingen die we liever zouden vermijden of uit de weg gaan. Daarin hebben we vaak geen keuze. Ze overkomen ons en we hebben er maar mee te dealen.

En dat dealen ermee, dat is waar de mogelijkheid tot een keuze komt opdagen. De manier waarop we omgaan met wat op ons pad komt is immers bepalend voor de mate van plezier of acceptatie. En dat staat, hoe cru het soms ook lijkt, los van die gebeurtenis.

Alles valt of staat met mindset, want met mindset komt keuze en keuzevrijheid. De keuze om je klote-job stiekem eigenlijk best wel leuk te vinden, de keuze om die steeds weer terugkerende was op te vouwen en te genieten van het kneuterige daarvan en het blije gezicht van je partner als je zonder opdracht daartoe hebt gekookt, de afwasmachine hebt uitgeruimd of de keuze om een marathon te rennen.

Wil je dat dingen anders gaan in je leven? Wil je oude patronen loslaten en nieuwe ideeën, overtuigingen en patronen omarmen, dan is het noodzakelijk dat je dingen anders gaat doen. Dat je anders naar zaken en gebeurtenissen gaat kijken en dat je andere keuzes maakt. Want in de keuze maken, in het nemen van de verantwoordelijkheid over hoe je omgaat met wat er op je pad komt, daar ligt misschien niet dé, maar zeker een deel van de oplossing.

Wat wordt jouw nieuwe keuze?

Michael

PS: Vond je dit artikel nou interessant of complete nonsens, laat het me dan weten in een reactie hieronder. Ik ben benieuwd naar je keuzes of je mening.

Wil je meer van deze artikelen direct bij uitkomst lezen in plaats van te wachten tot ze een keer op de site beschikbaar komen, meld je dan via deze link gratis aan voor mijn periodieke artikelen. Die komen dan panklaar om je inbox! Easy choice, toch?