verkoopgesprekken zijn gemakkelijkZit jij net als ik vaak even in de tuin? Gewoon even zitten en met een bakkie tot rust komen. Of heb je misschien een balkon? Ik heb dus een tuin en nou zat ik zo van de week eens rond te kijken. Valt mijn oog op de schutting. Nou, die was eigenlijk wel aan vervanging toe.

Dus hop, naar de lokale bouwmarkt. Vervolgens zoek ik me een slag in de rondte want het is nooit logisch ingedeeld, toch?

Dus op zoek naar een medewerker.
“Hoi, mag ik even wat vragen?”
– “Jazeker, wat zoekt u?”
“Ik zoek schuttingen voor in de tuin.”
– “Wilt u hout of kunsttof?”
“Euh… Kunststof? Bestaat dat?”
– “Ja, net nieuw, nul onderhoud en heel erg licht dus makkelijk verwerkbaar en het rot niet.”
“Oh, ok, nou, die wil ik wel even zien.”
– “Loopt u mee?”

“Puik hekkie, meneer, ken nog joaren meu!”

Sommige mensen vinden een vies luchtje hangen aan verkoopgesprekken. Ze vinden het not done en verkoperig. Ik had dat vroeger zelf ook. Dan vond ik het maar opdringerig van mezelf, dus begon ik er niet aan. Ik was toch geen gebrilcreemde autoverkoper, kom op, zeg!

Kijk, je zou het niet meteen zeggen, maar dat gesprek met die medewerker bij de bouwmarkt was nou een heus verkoopgesprek. Niks verkoperigs aan, niks pushie-push, niks ‘schoppen tegen de bandjes’ – “Puik hekkie, meneer, ken nog joaren meu!”

Ok, even zonder gekheid; een verkoopgesprek is gewoon noodzakelijk. Hoe weet je anders wat jouw klant zoekt? Hoe weet je of wat jij aanbiedt wel past bij zijn of haar wensen? Nee, een verkoopgesprek is gewoon noodzakelijk. En ja, een verkoopgesprek ik bedoeld om iets te verkopen…. maar dan wel op de juiste manier 🙂

Een succesvol verkoopgesprek voeren is niet moeilijk. Het bestaat uit een recept waarbinnen je, als je je maar aan de volgorde van de ingrediënten houdt, naar hartelust je eigen ding in kunt doen. Op een manier die bij jou past. En die succesvol is, keer op keer, ook als je net start met je bedrijf. Sterker nog, juist dan zijn verkoopgesprekken extreem belangrijk!

Het 7 stappen recept voor succesvolle verkoopgesprekken.
Bespreek de volgende 7 zaken, voel je vrij om de invulling naar wens aan te passen, maar hou je aan de volgorde;

 1. Toon interesse;
  Vraag naar je klant, wat ze doen, wat hun passie is en wat hun plannen zijn
 2. Onderzoek de worsteling;
  Vraag of er dingen zijn waar je klant mee worstelt of naar zoekt
 3. Onderzoek eerdere acties;
  Vraag of je klant al gezocht heeft naar oplossingen en wat dat heeft opgeleverd
 4. Vraag naar de ideale situatie;
  Wat wil je klant opgelost hebben en hoe ziet dat eruit als dat helemaal naar wens is opgelost
 5. Onderzoek of je klant klaar is voor jouw hulp;
  Vraag je klant of je een aanbod mag voorstellen waarmee je hem of haar kunt helpen
 6. Doe je aanbod;
  Als dat mag; doe dan je aanbod. Luister naar de reactie die je krijgt en onderzoek en vraag door op eventuele bezwaren
 7. Sluit de deal;
  Heb je de deal? Mooi! Is het antwoord een volmondig ‘Nee’, vraag dan wat er nodig zou zijn voor een ‘Ja’ en leer wat je klant zoekt.

Tip: vergeet niet door te vragen en tussendoor op cruciale momenten je gesprek kort samen te vatten. Dit helpt zowel je klant als jouzelf.  Zo wordt het een fijn, ongedwongen gesprek en met deze 7 stappen sluit je of de deal, of je weet wat er nodig is. ‘You can’t lose!’

Ok, resumé; verkoopgesprekken zijn noodzakelijk. Verkoopgesprekken zijn niet push’ie, maar gewoon fijne gesprekken waarin je wens en aanbod met elkaar bespreekt. Een goed verkoopgesprek is nooit voor niets, want zelfs als je de deal niet sluit, zie stap 7, dan weet je precies wat je potentiële klant zoekt. Dus uitermate geschikt, zeker als je net begint.

Succes met je succesvolle verkoopgesprekken,

Michael

PS: Succesvolle verkoopgesprekken voeren kun je leren.
Ik kan je in 1 dag leren hoe je dat aanpakt, compleet met sjablonen, voorbeelden en sleutelzinnen die het verschil maken en in 75% van de gesprekken tot een succes leiden! Meer weten? Boek dan gratis en volledig vrijblijvend je persoonlijke BusinessBoostGesprek via https://www.timetrade.com/book/HTV8R , dan bespreken we samen of en hoe ik je kan helpen en wat het beste bij je past. Sowieso geef ik je altijd een paar handige tips dus je hebt er altijd wat aan!

 

Meld je ook aan voor mijn gratis tips die je 2 wekelijks ontvangt via mijn nieuwsbrief.

Vele honderden ondernemers gingen je voor. Zij plukken iedere 2 weken de vruchten van hun aanmelding in de vorm van praktische tips, blogs over mindset en af en toe een hele interessante aanbieding voor jouw als ondernemer.

{a308ar7813}

Haal het beste uit jezelf

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief met gratis tips en ontvang als bonus mijn nieuwste ebook