Toe aan nieuwe baan maar weet je niet welke?“Met lood in mijn schoenen sleep ik me iedere dag naar mijn werk. Ik ervaar veel spanning en neem niet de tijd om bij mezelf te rade te gaan. In de afgelopen paar jaar heb ik wel 4 verschillende banen gehad. Ik weet niet welk werk bij me past. Bij iedere werkgever loop ik stuk. Ik zit tegen een burn-out aan, ik wil mijn leven anders inrichten. Ik ben zelfs naar de huisarts geweest omdat ik last had hartkloppingen, hoofdpijn en benauwdheid. Dat saaie baantje is toch echt niets voor mij, niet voor de lange termijn in ieder geval. Maar wat dan wel?” 

Misschien herken je het, jij of iemand die je kent, is zijn of haar baan verloren. Je baalt van je huidige job of je walgt van je collega’s. Je werk is saai of je wordt ondergewaardeerd. Wat ik hierboven schreef is een kleine greep uit de verhalen die mensen mij vertellen als ik hen coach. Uiteindelijk komen die verhalen neer op “Ik baal, ik zit niet lekker in mijn vel, ik wil wat anders met mijn leven of ander werk gaan doen, maar ik weet niet wat ik wil. Oftewel: Toe aan nieuwe baan maar weet je niet welke? Loopbaancoach gezocht!

Een nieuwe baan, logisch

Natuurlijk zijn er allerlei legitieme redenen om een andere baan te zoeken. Je wilt meer verdienen? Die promotie waar je nou ondertussen toch echt wel eens recht op hebt blijft maar uit. Je zit teveel in een keurslijf? Iedere dag is hetzelfde? Of misschien zit je simpelweg niet lekker in je vel? Omdat je geen erkenning krijgt bijvoorbeeld?

Logisch dat je dan wat anders zoekt. Tegelijkertijd is het zoeken naar een nieuwe baan, een nieuwe invulling van je leven en je zoektocht naar meer rust, geld, erkenning of zelfstandigheid ook een pijnlijke bevestiging dat je nu geen rust, geld, erkenning of zelfstandigheid kent. En hoe meer je daarnaar streeft, des te groter wordt het gevoel dat je iets mist, dat je tekort komt, gedaan wordt of niet goed genoeg bent. Dat wordt ook wel de ‘feedback loop from hell’ genoemd. (Uit ‘the noble art of not giving a fuck’ van Mark Manson. Aanrader! Klik hieronder op het plaatje voor een directe link en te kijken of dit boek ook wat voor jou is!)

Wie wil een rimpelloos bestaan?

Het bizarre is daarbij dat we diep van binnen eigenlijk ook nog eens uitdagingen, hindernissen en problemen nodig hebben. Waarom zoeken we anders vermaak in een avondje Bridgen, een kruiswoordpuzzel of een potje Call of duty? Waarom dagen we onszelf uit door te gaan fietsen in Ghana, te skiën buiten de piste of.. Het zit in onze natuur om problemen te willen oplossen.

Als we geen problemen hebben om op te lossen dan zoeken we die wel. Je zou denken van niet, maar ga maar eens na bij jezelf, iedere oplossing van een probleem, een overwonnen hindernis is de opmaat voor de volgende. Aan de ene kant willen we zo rimpelloos mogelijk door het leven maar tegelijkertijd vinden we dat natuurlijk ook rete-saai.

Dus kopen we een nieuw navigatiesysteem voor in de auto, terwijl de oude het eigenlijk best nog wel doet. Om er vervolgens achter te komen dat het meegeleverde navigatie programma toch niet helemaal je van het is en je uren bezig bent met het systeem aan de WiFi te koppelen om een ander pakket te installeren. ‘Been there, done that’ 🤣 Nee, laten we wel zijn, we kunnen gewoonweg niet zonder problemen en uitdagingen.

Niet welk maar waarom!

Problemen op je werk, de inhoud van je baan of gedoe met collega’s zijn eigenlijk in die zin niets meer dan uitdagingen die overwonnen moeten, en kunnen worden. De belangrijkste vraag is wat mij betreft dan niet ‘welke baan’ je zoekt maar ‘waarom’ je een andere baan zoekt?

Ervaar je onvoldoende vrijheid? Machteloosheid? Gaan mensen over jouw grenzen heen? Irriteer je je aan het gedrag van je collega’s, baas of werknemers? Is je werk saai en oppervlakkig, zonder echte betekenis? Heb je het gevoel dat je niks bijdraagt of dat wat je doet niet gewaardeerd wordt?

Bizarre inzichten

Als je er eens echt ervoor gaat zitten om de vraag ‘waarom een andere baan?’ te beantwoorden, kon je nog wel eens tot bizarre inzichten komen. Stel je wilt een andere baan omdat je meer wilt verdienen. De vraag die ik dan interessant vindt is ‘waarom?’. Wat maakt dat je zo gefocust bent op meer geld? Wat heb je dan als je meer geld hebt? Ben je dan gelukkiger? En waarom ben je dan gelukkiger? Heb je dan méér vrijheid? Of ben je dan zelfstandiger? Misschien voel je je dan minder machteloos?

Misschien denk je dat je met meer geld meer rust krijgt? Of dat je leven minder saai wordt als je meer geld hebt te besteden? Misschien is meer geld wel een erkenning van je kunnen of inzet voor je? Ja, met meer geld is het leven zeker eenvoudiger. Tot op zekere hoogte, vraag het maar eens aan iemand met veel geld. Heb je je geldproblemen opgelost, dan dienen zich nieuwe problemen aan. Trust me 😉

Geld is maar een middel

Want geld is maar een middel. Geld heeft geen andere waarde dan de ruilwaarde die we er gezamenlijk aan hechten en ze doet werkelijk helemaal niets voor je emotionele toestand en gemoedsrust. De grote truuk van het leven is wat mij betreft niet het uitbannen van problemen, hindernissen of pijn maar ervoor zorgen dat je goede problemen hebt. Dat pijn en uitdagingen het waard zijn om te voelen en aan te gaan. Leven zonder pijn, uitdaging, weerstand of zelfs conflictenbis niet alleen een utopie, het is ook vreselijk saai, oppervlakkig en eerlijk gezegd vrij zinloos. Mensen komen niet voor niets tot bloei in de meeste dramatische omstandigheden.

Als je je herkent in wat ik hierboven schrijf, dan loop je met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid aan tegen je onbewust drijfveren. Je set van overtuigingen en gedachten die je hele leven controleren, bedisselen en die zich werkelijk overal mee bemoeien. Van het brood dat je koopt (link ertikrl of ebook), het werk dat je doet of de manier waarop tot je boosheid, angst, verdriet en zelfs ziek worden.

Wat er echt in de weg zit

Je overtuigingen betrekken zich over hoe de wereld in elkaar zit, wat belangrijk is en wat niet, ze gaan over je meningen over van alles en nog wat, over de omgang met anderen en hoe je maar jezelf kijkt. Heb je last van een keurslijf op je werk? Dan ligt dat niet aan je werk, maar aan je overtuigingen dat jouw vrijheid boven alles gaat. Wordt je niet erkend, dan zeggenbhe drijfveren dat je dus niet belangrijk bent. Of, dat kan natuurlijk ook, je interne criticus zegt dat je gewoon niet goed genoeg bent. Kijk, daar is die ‘feedback loop from hell’ ook weer. Alles wordt bestuurt door je onbewuste drijfveren. En het bizarre is dat je dat niet eens doorhebt!

Dus terwijl je switched van baan, weet je diep van binnen dat ook in die nieuwe baan dezelfde zaken je gaan opbreken. Dat komt omdat niet je baan, je baas, de afstand of je collega’s het probleem zijn, maar jij. Jouw eigen gedachten over wat hoort, en niet hoort, over hoe je behandeld zou moeten worden of hoe je erkenning wilt, die zitten je in de weg. Voel je je nu machteloos, dan zul je je dat ook in je nieuwe baan voelen. Vindt je hè huidige baan saai? Vette kans dat je nieuwe baan na verloop van tijd nog véél saaier is!

Misschien ben je helemaal niet toe aan een nieuwe baan maar ben je toe aan een nieuw perspectief? Los en bevrijd van je bestaande overtuigingen die ervoor zorgen dat je huidige baan een probleem voor je is. Stel je eens voor hoe dat zou zijn voor je. Geen gedoe met sollicitaties, geen extra reistijd of toch maar een dure auto kopen. Maar gewoon lekker in je vel, in jezelfde baan. Utopie? Ik denk van niet!

Michael

Ps: Als je een loopbaancoach zoekt zou je weleens beter af kunnen zijn met een onderzoek naar jouw onbewuste drijfveren. Wil je daar meer van weten? Boek dan via deze link een gratis persoonlijk gesprek met mij waarin we samen onderzoeken wat jou drijft en waarom dat zo belangrijk voor je is. Ik kan je garanderen dat je bizarre inzichten krijgt over jezelf. En die andere baan? Misschien is die helemaal niet nodig.

Oh, bijna vergeten… Wil je nog geen persoonlijk gesprek maar wel meer weten over je onbewuste drijfveren en wat die allemaal wel niet met je uithalen? Meld je dan hier gratis aan voor mijn artikelen die je dan automatisch in je inbox ontvangt. Als bonus krijg je ook mijn nieuwe ebook.

 

Reageren?

Zoek jij een nieuwe baan? Heeft dit artikel je geholpen of juist in verwarring gebracht? Misschien heb je wel besloten helemaal geen andere baan te zoeken? Ik hoor het graag in een reactie hieronder.