success-938345_1280Het was vrijdagmiddag, laat in oktober dit jaar. Alicia kwam nerveus lachend binnen om nou maar eens dat lang uitgestelde gesprek met me te houden om van haar hobby een bedrijf te maken.

Alicia is een echte freubelaarsters in hart en nieren. Wat haar ogen zien, kunnen haar handjes maken. Daarnaast is ze ook nog eens hartstikke creatief, muzikaal en aardig.

Ik kom veel onderneemsters tegen zoals Alicia. Ze houden zichzelf te klein en houden vast aan wat ze denken te kunnen verliezen. Ze zijn bang om echt goed te gaan verdienen.

Omdat ik allang had gezien dat Alicia enorm veel potentieel had maar zichzelf al veel te lang veel te klein aan het houden was, had ik haar toch nog maar eens héél vriendelijk gevraagd om nou toch eens dat bakkie te komen doen. Dan konden we het ook nog eens hebben over haar eventueel op te zetten bedrijf.

Nou, daar was ze. “Nou, daar ben ik dan…” zei ze bij haar binnenkomst. “Kom lekker verder, leuk dat je er bent Alicia. Ik zal even je jas ophangen en dan gaan we aan de koffie, goed?” en ik pakte haar jas aan.

“Zo…” riep ik vanuit de keuken; “Dus vandaag gaan we het echt hebben over je bedrijf?” “Euh ja, denk het wel”, zei ze wat beduusd. “Maar ik weet het nog niet zeker, hoor.”

“Ha…!” Het laatste moedige stukje weerstand, om de boel de boel te houden, stak nog even haar kop op in een vermetele poging mij af te leiden van mijn doel deze middag; Alicia en haar bedrijf op de kaart zetten!

“Geeft niks Alicia, we gaan gewoon even lekker babbelen en keuvelen… koekje erbij?”, en met twee dampende koppen koffie kwam ik de kamer weer ingelopen.

Na wat over koetjes en kalfjes gesproken te hebben ging ik wat dieper in op wat ze zo mooi voor mij gemaakt had. Een werkelijk supermooi en gelikt reclamebord voor mijn bedrijf. Handgemaakt en op maat ontworpen.

Voor de enorme investering van maar liefst ….

Wait for it…

€15,00!

“Stel je nou eens voor dat je hier iets meer bedrijfsmatig mee zou omgaan Alicia, wat zou dat voor je betekenen?” zei ik, terwijl ik een slok van mijn koude koffie nam. “Ja, ik moet hier wel iets mee doen, stom hè dat ik het zo doodeng vind…”

“Ik heb het in de gaten, het loopt nu storm gewoon bij me… ik ben zo’n slechte zakenvrouw… vreselijk.” Schuldbewust en verslagen keek ze naar de vloer. “Ik houd het nu bij in een zwartboekje, haha, zwartboek… en vink de klanten zo af, het is toch wat hè!?”

‘Nou…’ dacht ik;’ je hebt het al over klanten, dus we gaan de goeie kant op.’ “Ik begrijp helemaal dat je het doodeng vind Alicia, voor jezelf beginnen is niet niks. Vertel eens, wat kan er allemaal mis gaan?”

Ik dacht een leuke hobby te hebben, wat ik ook nog steeds vind hoor, maar ik had nooit verwacht dat dit zo goed zou aanslaan. Tja… eigenlijk weinig, gezien mijn positie.”

En vanuit die gedacht naam ik Alicia mee op een 45 minuten durende ontdekkingsreis naar de mogelijkheden van haar eigen bedrijf.

“Dus als je je prijs voor je reclamebord nou eens verhoogd naar €39,00, dan zou je al snel met hetzelfde aantal klanten je omzet meer dan verdubbeld hebben en meteen je eerst winst geboekt hebben.” Zo concludeerde ik nadat ik haar eerste marketingpiramide met haar doorgenomen had. “Ik ken iemand die met €20,00 per sessie afgelopen maand €10.000,00 heeft omgezet. Dat kun jij ook!”.

Glunderend keek ze me aan. Haar schuchtere licht zelfbewuste look was weg en in haar ogen glinsterden pretlichtjes.

“Denk je echt dat het zo werkt?”, ze beet op haar onderlip en keek me ondeugend aan. “Ik weet het zeker Alicia, ik ga je zó rijk maken meid!”

Samen namen we nog even de cijfers door met een worst-case, good-case en best-case scenario. Zelfs in de worst van de worst-case scenario’s zou Alicia er met gemak duizenden euro’s op vooruit gaan. Per maand!

En dan had ik nog niet eens de mogelijkheden van online marketing, schaalvergroting en workshops met haar besproken. Geen twijfel mogelijk, Alicia zou zich dit gesprek nog lang herinneren en was met stip op weg om een geweldige onderneemster te worden.

Michael

 

Meld je ook aan voor mijn gratis tips die je 2 wekelijks ontvangt via mijn nieuwsbrief.

Vele honderden ondernemers gingen je voor. Zij plukken iedere 2 weken de vruchten van hun aanmelding in de vorm van praktische tips, blogs over mindset en af en toe een hele interessante aanbieding voor jouw als ondernemer.

{a308ar7813}

Haal het beste uit jezelf

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief met gratis tips en ontvang als bonus mijn nieuwste ebook