Hoe Japanners het concept van passief inkomen tot in de puntjes beheersenJapan is een geweldig land, extreem veilig en de mensen zijn zeer beleefd en hoffelijk. Je kijkt je ogen uit en iedere activiteit die je onderneemt is een beleving. Zo heeft Tokio ruim 38.000.000 inwoners. Ja, je leest het goed, 38+ miljoen mensen in één stad! Het is er dus druk maar toch is het verkeer rustig, hoor je weinig gepraat of rumoer op straat en zijn er veel mensen maar heb je toch niet het idee dat je op de koppen kunt lopen. En, als je zoals mijn gezin en ik de afgelopen 2 weken in Japan rond hobbelt, besef je pas hoe Japanners het concept van passief inkomen tot in de puntjes beheersen.

Alles is geautomatiseerd

Zo gaat het reserveren, inchecken en betalen van je hotel volledig zonder enige tussenkomst van de beheerder. Zo regel je alles in de metro en trein met ticket- en fare-upgrade-machines. En zo kun je op iedere hoek van de straat in een frisdrankautomaat verschillende koude en warm drankjes kopen. Het geld komt dus binnen zonder dat daar werk tegenover staat. Briljant!

Wat je ook veel ziet is schijnbaar volledig overbodige en ogenschijnlijk nutteloze baantjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van parkeergarage-uitrij-official, of een serveerster die je bestelling opneemt om jou daarna te instrueren je bestelling in een grote ‘frisdrankautomaat’ in te toetsen?

Ook op de metro- en treinstations zie je kleine legertjes officials rondlopen. Ze lijken niks anders te doen dan wat om zich heen kijken. Of ze hangen wat rond in veel te kleine hokjes en kijken geïnteresseerd toe hoe je je kaartje in de in-train en uitcheckautomaat propt.

Karoshi is een uniek woord

Doen ze dan niks? Jazeker, Japan is tegelijkertijd het enige land dat een woord heeft voor ‘dood door overwerk’. Karoshi! Ze werken dus ook keihard, te hard. Zo was de hulp in de lokale supermarkt ‘s ochtends vroeg én ‘s avonds laat aanwezig. Zo lag de bediende in het restaurant te slapen in z’n hokje.

In die zin zie ik ook wel overlap met zelfstandige ondernemers hier. Zeker als ze hun business niet goed geautomatiseerd hebben. En dat komt nog heel veel voor terwijl het volstrekt onnodig is.

Soms nemen ondernemers een VA of Virtual Assistant in dienst. Die kan dan mooi die klussen doen waar ze of zelf geen zin in hebben of die teveel kosten. Ook daar kan passief inkomen je mee helpen omdat ze je inkomsten geeft die geen tijd kosten.

Maar zo’n VA moet natuurlijk ook betaald worden. En dat kan vaak op lange termijn helemaal niet uit. Dat levert dan opnieuw stress op en zo werkt de gemiddelde Nederlandse ondernemer misschien nog wel harder dan de gemiddelde Japanse werknemer.

Geen plan is geen planning

Hou me ten goede, een Virtual Assistant is helemaal geen gek idee. Ik adviseer al mijn klanten om zo snel mogelijk als het financieel toelaat met een virtueel assistent in zee te gaan. Maar dan wel op de juiste basis en voor de juiste redenen.

Je zult niet de eerste zijn die zijn of haar Virtual assistant allerlei bright shiny object klusjes tegen duur betaalde uren laat uitvoeren. Ik weet het, been there done that. Een Virtual assistant is een goed en doeltreffend instrument mits je heel goed weet en in kaart hebt wat je van hen wilt en waarom!

Het valt of staat met je jaarplan

Dat begint met een plan. Als je geen uitgekristalliseerd plan hebt dan weet je a) niet goed wat je moet doen, b) niet wie dat moet doen en c) is het ook onduidelijk voor je Virtual Assistant en voor jezelf.

Als je in 2019 een solide inkomensstroom wilt hebben dan is het belangrijk dat je zo rond september begint met je jaarplan. Een goed jaarplan is gebaseerd op de 3 P’s die als de poten van een krukje de zitting van je plan ondersteunen. De 3 P’s staan voor je Piramide waarin je de verschillende producten van je marketingstrategie in deelt, de Producten en Programma’s zelf die je aanbiedt en uiteraard de Planning.

Heb je een goed jaarplan dat heb je een solide planning. Daarmee heb je volledig in kaart wat je staat te doen, op welke momenten en welke activiteiten je beter wel of juist niet kunt uitbesteden aan bijvoorbeeld een Virtual Assistant. Dat is dan voor je Virtual Assistant ook veel duidelijker, je kunt veel strakkere afspraken maken over in te zetten uren en verwachtingen. Simpelweg omdat het voor jezelf ook veel duidelijker is.

Inkomsten garantie

Het allermooiste van een jaarplan vind ik zelf de bijkomstigheid dat je inkomsten gegarandeerd zijn. If you stick to the plan! Met een degelijk jaarplan kun je namelijk ook heel simpel een best, worst of mid case scenario opstellen waarmee je je inkomsten vooraf al kunt bepalen voor dat jaar.

In het meest slechte geval, waarbij je minder producten afzet of minder klanten krijgt voor je programma’s, weet je dus nog steeds wat je in dat geval omzet. En omdat je in een gedegen jaarplan ook aantallen opneemt wat je precies welke targets en deadlines je moet halen voor die verschillende scenario’s.

Zolang je je aan je jaarplan houdt hoef je veel minder hard te werken. Je weet wat de verschillende inkomstenscenario’s zijn, wat je wanneer hebt te doen én je filtert gelijk al die leuke maar totaal zinloze Bright Shiny Objects uit die je veel tijd kosten maar uiteindelijk niks opleveren. En daarmee hou je heel veel tijd over voor het opzetten van je passief inkomen stroom. Zodat je net zo effectief en efficiënt geld kunt verdienen met niks doen als de Japanners. Maar dan wel zonder je daarbij dood te werken.😏

Ik zeg, iedereen aan het jaarplan en dan door naar passief inkomen!

Michael

PS: Wil jij ook vooraf al weten wat je in 2019 minimaal, gemiddeld of maximaal gaat omzetten? Wil je ook veel minder hard werken en relaxed je bedrijf runnen? Wil je een passief inkomen-stroom opzetten zodat je letterlijk vanuit je luie stoel geld verdiend? Neem dan snel contact met me op via deze link en stuur me een mail,  Dan maken we een afspraak voor een individuele VIP dag waarin we samen een superplanning maken zodat 2019 je beste jaar ooit wordt. Let op: ik heb slechts ruimte voor 3 Vipdagen per maand!