Reactieveling, je hebt een voorsprongReactieveling, eigenlijk heb je een verbazingwekkende voorsprong. Waarom? Hoe kan ik daar zo stelling in zijn?

In dit artikel leg ik je uit waarom je als afwachtende persoonlijkheid, op het gebied van verkopen en overtuigen, nét even iets beter af bent.

Het verschil tussen pro- en reactief

Nou, daar zat ik dan afgelopen week, met mijn vrouw bij de huisartsenpost. Ze had pijn en koorts en algeheel gevoel van onbehagen. Dus niet naar de film, mijn bijna wekelijkse uitje, maar wachten in een kale saaie wachtkamer. Wel in het gezellige Hoorn, dat dan weer wel (ik blijf natuurlijk wel een matcher, maar dat leg ik in een ander artikel wel uit).

Even later kwamen er nog 3 mensen binnen. Een jongen, een meid en een vrouw. De jongen en het meisje waren vrij rustig. Maar de vrouw was volop aanwezig. Ze praatte hard en voluit. Ze was echt enorm aanwezig, en alhoewel we maar met z’n vijven in die wachtkamer zaten, leek het wel of we er met 20 man zaten.

Binnen de korste keren wisten we wat haar probleem was waarvoor ze de post samen met de kinderen bezocht. En terwijl de jongen en meid ‘moeders’ probeerde te manen toch vooral rustig te doen deed ‘moeders’ niks anders dan roepen dat er niks aan de hand was en dat het prima ging.

Geen gêne, what you see is what you get!

Toen de vrouw, ‘moeders’ dus, een ladder in haar panty ontdekte, trok ze haar rok volledig op. En toonde voluit haar benen (en veel meer) en de ladder, er ondertussen druk over kwebbelend. “Oh, ik ben toch ook geen type voor panties en frutjes, die kunnen niks hebben!”.

Na een paar minuten kwam de arts. ‘Wie is meneer [Smit]?’ Terwijl de vrouw haar handen onder haar boezem legde, deze ophief en triomfantelijk haar blik vanaf haar voorgevel betekenisvol de ruimte in wierp, zei ze; “Ik ben mevrouw! [Smit]”. En met een paar grote passen was ze weg!

“Nou!” zei mijn vrouw; “Dat was zeker een 8?” refererend aan de 9 typen en karakters waar ik me in gespecialiseerd heb. “Absoluut, kan niet missen.” gaf ik terug. “De aanwezigheid, het onverholen ‘what you see is what you get’, de ontkenning van haar probleem en de manier waarop ze haar seksualiteit toonde, ja, dat heb je goed gezien.”

“Ja, dat kan ook niet anders, onbewust en ongemerkt, linksom of rechtsom, heb ik wel het een en ander meegekregen van die drijfveren.”, zei ze, terwijl we beiden glimlachend de lege gang in staarden waar het net nog een drukte van jewelste was. “En met mijn hang naar kennis kan het niet anders dan dat ik me daarvoor interesseer en mee over wil weten.”

Maar ondertussen zat ik als reactieveling daar mooi wel te wachten

Daar zaten we dan, 2 reactieve karakters, zowel mijn vrouw als ik zijn hoofdtypen, wachtend op wanneer de arts ons zou kunnen halen. Na een kleine 20 minuten, we waren de enige in de wachtkamer, toch maar eens gevraagd of ‘ze ons niet vergeten waren?’. “Oh sorry hoor meneer, ik ben vergeten iets door te geven. Ik maak er meteen werk van, de dokter komt zo.” Nou lekker weer.

Het is natuurlijk best wel pijnlijk duidelijk dat onze reactiviteit ervoor gezorgd heeft dat we langer hebben moeten wachten dan noodzakelijk. Waren we proactief geweest, minder denkers zeg maar, dan hadden we eerder aan de bel getrokken, en waren we veel sneller geholpen. Dan waren we geen ‘vergeten post’ geweest. Gelukkig bleek het uiteindelijk allemaal wel mee te vallen, met wat pijnstillers en antibiotica ging het zienderogen beter maar we hadden echt wel wat sneller weer thuis kunnen zijn.

Pro- en reactiviteit in een notendop

Het verschil tussen reactiviteit en pro-activiteit zit hem in kleine dingen. Het grote verschil tussen reactiviteit en pro-activiteit is dat reactieve mensen een zetje van buiten nodig hebben om in beweging te komen. Proactieve mensen reageren meer primair, meer van binnenuit, zeg maar.

Dus reactiviteit is zo op het eerste gezicht slecht of op z’n minst onhandig. Maar, is dat écht zo? Het is zeker waar dat een proactieve houding voordelen heeft. In ieder geval wordt je minder snel over het hoofd gezien. 😉

Maar reactieve mensen hebben over het algemeen wat betere voelsprieten. Ze sluiten vaak, juist als gevolg van diezelfde reactiviteit, net even beter aan bij wat mensen belangrijk vinden en verwachten. Daarom kunnen ze vaak beter verkopen, luisteren ze beter en omdat ze beter aanvoelen wat nodig is, zijn ze meestal beter in overtuigen.

Maar er zijn meer verschillen tussen pro- en reactieveling’en

En er speelt nog meer rond de thema’s pro- en reactiviteit. Zo zijn bijna alle mensen die proactief zijn doelgericht. De meeste mensen die reactief zijn daarentegen, zijn procesgericht. De pro-actieveling kijkt meer naar het doel, met weinig oog voor hoe je daar komt. De reactieveling kijkt meer naar het proces, hoe je dat doel bereikt.

De conclusie kan niet anders zijn dan dat reactiviteit  en pro-activiteit 2 zijdes van dezelfde medaille zijn. Het ene is niet beter dan het andere, maar het ene is wel beter geschikt voor en handiger in een bepaalde situatie.

Voor de meeste zelfstandigen is reactiviteit een pré. Reactieve persoonlijkheden kijken vaak net even wat meer naar wat een potentiële klant of partij nodig heeft. Ze zijn net even meer geneigd om te checken of dat wat ze leveren, ook is wat gevraagd wordt. In dat opzicht hebben reactieve mensen vaak een streepje voor. Proactieve mensen pakken net even wat vaker door.

Is er echt geen beter of slechter? Nee, zowel reactiviteit als pro-activiteit hebben hun voordelen. Het heeft heel veel te maken met de manier waarop je naar de wereld kijkt. Maar eigenlijk heb je als reactieveling een verbazingwekkende voorsprong. Overigens moet je de termen reactief en pro-actief niet verwarren met actief of passief! Ik ken heel veel reactieve mensen die hartstikke actief zijn, en ik ken ook heel veel pro-actieve mensen die simpelweg niet vooruit te branden zijn.

Wat zou het beste zijn?

OK, je mag dan als reactieveling dan wel keen voorsprong hebben, heel vaak gooi je die weg met diezelfde afwachtende houding. Dan weet je eigenlijk goed wat er nodig is, wat er verlangd wordt, maar stel je uit en wacht je af. Waarop? Op het juiste signaal. Dat natuurlijk nooit komt en waardoor je achter het net vist.

Het beste is dat je als reactief persoon doortastender wordt en minder afwacht. Als pro-actief persoon zou je wat meer een afwachtende luisterende houding kunnen aannemen. Eigenlijk gaat het dus, zoal smet veel dingen, om het vinden van balans.

Maar ja, wat nou als je niet weet of je reactief of pro-actief bent? Ik zei het al, verwar de termen niet met actief of passief. Als je wilt weten of je pro-actief or reactief bent, dan kan het zinvol zijn om een drijfverenscan bij mij te laten doen. Via de contactpagina van mijn website kun je dat aanvragen.

Ik spreek je graag!

Michael

Of je komt gewoon naar mijn drijfveren dag-event ‘Ontketen je potentieel’ op 17 november 2017. Klik hier voor meer informatie over deze dag die je echt niet mag missen als je wilt afrekenen met storend gedrag dat jou en je bedrijf klein houdt.

Kom je ook om het beste uit jezelf te halen? Je bent van harte welkom!

 

Of meld je ook aan voor mijn gratis tips die je 2 wekelijks ontvangt via mijn nieuwsbrief.

Vele honderden ondernemers gingen je voor. Zij plukken iedere 2 weken de vruchten van hun aanmelding in de vorm van praktische tips, blogs over mindset en af en toe een hele interessante aanbieding voor jouw als ondernemer.

{a308ar7813}

Haal het beste uit jezelf

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief met gratis tips en ontvang als bonus mijn nieuwste ebook