businessman daydreamingHeel veel ondernemers hebben last van de ‘ik weet niet wat ik moet aanbieden’ of ‘wat ik aanbied is niet uniek of apart genoeg’ syndroom. En dat terwijl ze alles al in huis hebben om een werkelijk briljant, goed lopend en succesvol bedrijf  te kunnen runnen. Zoals één van de deelnemers aan mijn 3 maandenprogramma zei: “Eigenlijk heb ik alles al in huis, hè!?”.

Afgelopen weken was ik met familie in Zweden en Noorwegen. Briljant mooie landen waar je je ogen uitkijkt. Overal zijn mooie bergen, wilde watervallen en ongerepte meren en beekjes. Gelukkig spreekt bijna iedereen Engels want ik spreek werkelijk geen woord Noors, Zweeds of Deens. Nou ja, één belangrijk woord ken ik wel: “Tag” (Bedankt).

Wat me opviel is dat de ondernemers daar toch veelal Nederlanders zijn. Blijkbaar zit het ondernemen toch in ‘ons’ bloed. Het zijn landen naar mijn hart, behoorlijk ongerept en met bakken aan mogelijkheden voor een briljant en succesvol bedrijf. Van fietsexcursies tot visgidsen. hiking, biking en guiding!

Ik sprak er verschillende ondernemers, van hotel- en restauranteigenaren tot gidsen en pre-starters. Stuk voor stuk zag ik bakken aan mogelijkheden die zij (nog) niet zagen. Van het aanbieden van excursies tot simpele online producten, waarmee ze hun inkomen heel eenvoudig, snel en goedkoop met duizenden euro’s of kronen konden aanvullen.

Het mooiste voorbeeld was wel dat van een jongedame die ik sprak over de mogelijkheden van een eigen bedrijf. We hadden het over marketing en de donkere maanden in Scandinavië. Over wat je in die tijd allemaal kunt uitdenken, opzetten en ondernemen.

Toen we zo’n beetje uitgepraat waren vertelde ze terloops nog dat ze ook bergen beklom. Zoals de bijna 2000 meter hoge Gausta! Ongelofelijk keek ik haar aan. “Echt?!”, “Ja, echt, 2 keer al eigenlijk.”. Dus zei ik: “Oh, dus je hebt eigenlijk naast fiets-, vis- en wandelexcursies een 4e dienst; bergbeklim-expedities!”. “Nu je het zo zegt… inderdaad!”.

En toen kwam natuurlijk ook de twijfel om de hoek kijken. Met vragen als “Kan ik dat wel?”, “Zit men daar wel op te wachten?” en “Betalen mensen daarvoor?”.

Nou, ik kan je vertellen dat ik heel graag €14,99 betaal voor een lijst met goede visstekken, tips voor aas en routebeschrijvingen. Dat veel liever dan dat ik met samengeknepen billen het zoveelste karrenspoor afspeur naar een stekkie waarbij ik hopelijk niet iemands erf op rij of de ANWB mag bellen omdat ik vastzit in de ‘middle of nowwhere!”, was mijn reactie.

“Nou is €14,99 natuurlijk niet zoveel maar als je 100 keer per jaar zo’n lijstje verkoopt heb je toch een leuke aanvulling op je inkomsten, toch? En op zo’n manier met een simpel lijstje en een paar uur werk, kun je dus ook heel gemakkelijk passief inkomen genereren. Door je kennis niet alleen 1 op 1 te leveren, maar ook om te zetten in makkelijke hapklare producten die je online via je website verkoopt.”.

“Als je het dan ook nog handig en goed automatiseert verdien je letterlijk geld met niks doen!”. Grote ogen in een mix van verbazing, mogelijkheden en besef waren mijn oogst 😉

“Met een paar online producten kun je zo al snel op een simpele manier vele duizenden euro’s, of beter gezegd kronen, bij elkaar verdienen. Met niks doen, hè!”. Het enige wat je nodig hebt is een dag of 2 tijd om je producten te bedenken, een dag of 2 om je lijstjes te maken met wat leuke aantrekkelijke plaatjes en interessante teksten, uitleg of routebeschrijvingen. Opslaan als PDF en aanbieden op je site, een paar simpele fotokopietjes op de juiste plekken verspreiden en het geld komt letterlijk automatisch binnen.

En altijd, maar dan ook altijd: overdeliver. Zo kregen de kids in studiestad Århus in Denemarken bij het China Wok House een tasje met 4 wasco-krijtjes, een velletje dierenstickers en kleurplaatjes. Kids happy, ouders happy. En waar denk je dat de kids de volgende dag wilden eten?!

Conclusie: je hebt alles al voor een briljant bedrijf waarmee je goed kunt verdienen. Al je kennis en ervaring kun je probleemloos omzetten naar semi- of volledige online producten. Zo kun je met een paar uur werk al je eerste verkoopbare product op je  website hebben, ongeacht je doelgroep, niche of regio. En met een paar uur werk kun je je inkomen met duizenden euro’s simpel en snel aanvullen. “Just do it!”

Michael

Meld je ook aan voor mijn gratis tips die je 2 wekelijks ontvangt via mijn nieuwsbrief.

Vele honderden ondernemers gingen je voor. Zij plukken iedere 2 weken de vruchten van hun aanmelding in de vorm van praktische tips, blogs over mindset en af en toe een hele interessante aanbieding voor jouw als ondernemer.

{a308ar7813}

Haal het beste uit jezelf

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief met gratis tips en ontvang als bonus mijn nieuwste ebook